Sarkozy chce reagovat na nepokoje většími pravomocemi policistů

Mobilizace bezpečnostních složek je podle francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho jediná možná odpověd na stále rostoucí nepokoje na francouzských předměstích, které mají na svědomí skupiny osob, úmyslně vyvolávající konfrontaci s policií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy | Foto: Informationsamt der Bundesregierung

Sarkozy se v úterý v Elysejském paláci sešel se zástupci policejních složek ve snaze řešit napjatou situaci na předměstí velkých francouzských měst zejména v Paříži a Lyonu, kde se skupiny převážně mladých lidí stále méně rozpakují útočit přímo na policejní jednotky.

Ministr vnitra Bruce Hortefeux by měl prověřit způsoby, jak zajistit větší mobilitu policejních jednotek s tím, že jejich zásahy musí být účinnější.

Za posledních pět let stoupl počet útoků na policisty v průměru o patnáct procent a navíc roste počet oblastí, odkud se policisté raději stahují ve snaze vyhnout se přímé konfrontaci.

Výtržníci často berou útokem auta, školy, radnice, obchody a dokonce policejní komisařství. Hmotné škody už za zmíněné období přesáhly desítky miliónů eur.

Francouzská média s poukazem na to upozorňují, že se jedná o pravou městskou guerillu, kde hlavním principem je udeřit a utéct.

Strůjci šarvátek jsou hlavně muslimové ze Severní Afriky a černošské obyvatelstvo. Jejich akce mají být protestem proti současnému sociálním systému, proti vzrůstající nezaměstnanosti a vytlačování přistěhovalců na okraj společnosti.

Přečtěte si také:
Napětí na předměstích Paříže trvá
Násilí na předměstích francouzských měst neutichá
Francie tvrdě zakročí proti násilníkům na předměstích, slíbil Sarkozy
Na pařížských předměstích hořely už stovky aut

Jan Šmíd, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme