Ústavní soud veřejně projedná zkrácení volebního období 10. září

Zákonem o zkrácení volebního období se bude Ústavní soud zabývat veřejně 10. září. Rozhodlo o tom plénum soudu na dnešním zasedání. Zároveň požádalo účastníky řízení o co nejrychlejší dodání jejich vyjádření ke stížnosti poslance Miloše Melčáka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud

Ústavní soud | Foto: Marián Vojtek

"Dnešní rozhodnutí pléna Ústavního soudu žádným způsobem nepředjímá, jakým způsobem Ústavní soud rozhodne ve věci samé," oznámil mluvčí Ústavního soudu Vlastimil Göttinger.

Soud zdůraznil zájem na maximálním urychlení celého řízení. Soudci se nebudou před veřejným jednáním k věci nijak vyjadřovat. O situaci bude dnes večer jednat také státní volební komise. Podle ministra vnitra Martina Peciny potřebuje probrat především technické věci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor ministra vnitra Martina Peciny na Rádiu Česko

"My se musíme domluvit na tom, co se bude dít dál, až desátého ústavní soud rozhodne, jestli volby budou nebo ne. A jestli soud řekne, že je všechno v pořádku, tak abychom byli schopni volby v termínu zvládnout," řekl Rádiu Česko Pecina.

Mezitím bude stát podle ministra vnitra dál pokračovat v přípravách na volby. "To datum je pro nás klíčové, po 10. září budou definitivně zkontrolované a uzavřené kandidátky a pak bychom měli začít s tiskem volebních lístků a právě tehdy začnou státu vznikat rozhodující náklady."

"Nás zatím přípravy na volby stály 30 až 40 milionů, ale když začneme s tištěním volebních lístků, náklady už půjdou do stamilionů," dodal ministr Pecina.

Milan Kopp, Igor Maňour, Jana Zemanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme