Při zemětřesení v Indonésii zahynulo nejméně 44 lidí

Indonéský ostrov Jáva se vzpamatovává z ničivého zemětřesení. Při silném zemětřesení u hustě osídleného ostrova Jáva zahynulo nejméně 44 lidí, hlásí indonéské úřady. Dalších asi pět tisíc lidí muselo být evakuováno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dům zničený při zemětřesení na indonéském ostrově Jáva

Dům zničený při zemětřesení na indonéském ostrově Jáva | Zdroj: ČTK

V hlavním městě Jakartě bylo zraněno nejméně 27 osob. Ve vesnicích, které byly nejblíže k ohnisku, srovnaly otřesy mnoho domků se zemí, oznámilo indonéské ministerstvo zdravotnictví, které do nejhůře zasažené oblasti vyslalo lékařské týmy.

Otřesy, které seizmologové zaznamenali u jižního pobřeží Jávy, dosáhly síly 7,3 stupňů Richterovy škály v hloubce téměř 60 kilometrů.

Zemětřesení bylo citelné i v indonéském hlavním městě Jakartě, kde se roztřásly budovy a několik úřadů bylo evakuováno. Stovky lidí v panice vyběhly na ulice.

Odborníci uvedli, že velké tsunami šířící se oceánem nehrozí, ale na zhruba 30 minut vydali varování před možností lokálních přílivových vln podél pobřeží Jávy do vzdálenosti několika set kilometrů od ohniska otřesů.Zároveň potvrdili, že na některých místech monitorovací systém instalovaný po ničivém zemětřesení před pěti lety nefungoval.

Indonéské souostroví leží v pásmu vysoké seizmické aktivity označovaném jako tichomořský ohňový prstenec a zažívá zhruba 7000 zemětřesení ročně. Silné zemětřesení na západě Indonésie v prosinci 2004 a následné obří tsunami připravily v regionu o život přes 230 tisíc lidí, z toho 170 tisíc právě v Indonésii.

Přečtěte si také:

Indonésii zasáhla krátce po sobě dvě silná zemětřesení
Počet obětí zemětřesení na ostrově Jáva stoupá
Do oblastí postižených zemětřesením proudí humanitární pomoc

Robert Mikoláš, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme