Odklad voleb může podle premiéra Fischera zkomplikovat schvalování státního rozpočtu na příští rok

Na konkrétní cestě k předčasným volbám by se měly domluvit špičky politických stran - po mimořádném jednání vlády to řekl premiér Jan Fischer. Kabinet mimo jiné posuzoval i dvě možné varianty k tomu, jak dospět k předčasným volbám v říjnu nebo v listopadu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sídlo vlády

sídlo vlády | Foto: Jan Rosenauer

Oddálení voleb znamená podle premiéra Jana Fischera komplikace při přípravě rozpočtu na příští rok. "Budou-li volby s odkladem, riziko rozpočtového provizoria se zvyšuje," zdůraznil po mimořádném zasedání vlády.

Fischer současně zopakoval, že existují dvě varianty řešení současné situace, jedna počítá s dodržením říjnového termínu voleb, ale znamenala by podle ústavních znalců riziko zpochybnění. Druhá počítá s posunutím data o měsíc.

Nejvyšší ústavní představitelé, prezident republiky Václav Klaus, předsedové obou komor parlamentu Přemysl Sobotka a Miloslav Vlček a premiér Jan Fischer dnes vydali společné prohlášení. Zdůraznili v něm, že považují konání předčasných voleb v říjnovém termínu za veřejný zájem zásadního významu.

Milan Kopp, Jitka Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme