Evropská i světová ekonomika se už odrážejí ode dna

Blíží se konec hospodářské krize? Zdá se, že ano. Statistický úřad Eurostat potvrdil, že pokles HDP eurozóny ve druhém čtvrtletí zpomalil na pouhých 0,1 procenta z dvou a půl v předchozích třech měsících. To podle evropských ministrů financí, kteří se sešli v Bruselu, znamená, že eurozóna už má nejhorší část recese za sebou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet

Prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet | Foto: ČRo

Také Evropská centrální banka ponechala základní úrokovou sazbu na rekordním minimu jednoho procenta, kde je už čtyři měsíce.

Také pololetní prognóza Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD ) předpovídá, že globální recese zřejmě právě končí a již v tomto čtvrtletí by se Spojené státy, země eurozóny i skupina G7 jako celek měly navrátit k hospodářskému růstu.

Podle Jana Jedličky, analytika České spořitelny, je fáze nejhlubšího propadu zřejmě už za námi a nyní se nacházíme ve fázi stagnace. "Uvidí se, jestli se ekonomika už odrazí ode dna anebo se naplní scénář tzv. dvojitého W, kdy si ekonomika najde ještě své druhé dno. Já jsem spíše optimistou, myslím, že nejhorší máme už za sebou," uvedl Jedlička v rozhovoru pro Rádio Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonomika eurozóny se už odrazila ode dne, soudí analytik České spořitelny Jan Jedlička

K optimismu jej prý vedou hlavně výsledky ekonomik Francie a Německa, které shodně ve druhém čtvrtletí vzrostly mezikvartálně o 0,3 procenta.

Jedlička se domnívá, že členské státy Unie budou moci postupně začít omezovat tzv. fiskální stimuly na podporu svých ekonomik, jako bylo třeba šrotovné.

"Počkal bych, až oživení bude zřetelné, až se potvrdí, že nenastane návrat k poklesu. Pokud se budou vyvíjet trendy tak dobře jako dosud, ve čtvrtém čtvrtletí bychom se mohli už dočkat oživení," prohlásil optimisticky Jedlička.

V České republice, jakožto zemi, která je orientovaná na export, bude oživení podle Jedličky záviset na obnovení růstu v Evropě, a to bude záležet na oživení v USA. "Pokud se Spojené státy odrazí ode dna, poroste znovu i hospodářství po celém světě," shrnul Jedlička.

Německo se možná dostává z hospodářské krize, pomohlo by to celé Evropě
EU: Hospodářská krize stále nekončí
Americká ekonomika začne v druhém čtvrtletí růst

Lenka Buriánková, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme