Izrael schválí výstavbu několika stovek nových domů pro židovské osadníky

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu povolí výstavbu dalších stovek domů pro židovské osadníky, kteří obydlují okupovaná arabská území. S odvoláním na premiérovy poradce o tom informuje izraelský tisk.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Osadnická enkláva v Jeruzalémě

Osadnická enkláva v Jeruzalémě | Foto: Břetislav Tureček

Mezinárodní společenství přitom naopak očekává, že Izrael výstavbu zmrazí, aby se mohl znovu rozjet mírový proces s Palestinci.

Lidé z Netanjahuova okolí ale tvrdí, že povolení je součástí plánu. Premiér prý nejprve povolí nové domy, a pak na několik měsíců vyhlásí moratorium na další budování osad.

Izrael už předem řekl, že zmrazení výstavby se nebude týkat východního Jeruzaléma. Na západním břehu Jordánu se prý nebude vztahovat na veřejné budovy, jako jsou školy. Už dříve také Izraelci řekli, že i přes moratorium bude pokračovat započatá stavba asi dvou a půl tisíce bytových jednotek na okupovaných územích.

Netanjahu dojednává zmrazení výstavby s Američany. Ve stejné chvíli ale uklidňuje domácí židovskou pravici, která jakékoli ústupky odmítá.

Břetislav Tureček, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme