Brzké ukončení státních podpor může způsobit deflaci

Národní zájmy proti snaze globálně koordinovat. Právě tento střet se očekává od setkání ekonomických ministrů zemí dvacítky nejvýznamnějších zemích světa v Londýně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protesty a demonstrace při zasedání G20 v Londýně

Protesty a demonstrace při zasedání G20 v Londýně | Foto: Roman Chlupatý

Oficiálně by cílem summitu měla být dohoda o koordinovaném postupu proti současné hospodářské krizi, stejně tak i o společné přípravě preventivních kroků proti té budoucí.

Neoficiálně se ale tvrdí, že úspěchy dosavadního boje s globálními problémy výrazně snižují pravděpodobnost, že se zástupci jednotlivých zemí G20 shodnou.

Zprávy o tom, že globální ekonomika má to nejhorší za sebou, se množí. Ve čtvrtek Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj v Evropě přišla s tím, že by se už v tomto čtvrtletí měly Amerika, eurozóna i země G7 vrátit k růstu. Přesto podle ekonomů ještě nenastal čas, aby státy přestaly s podporou ekonomik. Myslí si to také analytik ČSOB Jan Čermák.

"Očekává se, že hlavní světové ekonomiky vykáží ke konci druhého pololetí výrazný růst, přesto ještě chvíle pro zastavení podpůrných ekonomických plánů nenastala, a to z důvodu přetrvávajících deflačních taků v USA a eurozóně," řekl Čermák Rádiu Česko.

Strašák v podobě "W"

V tuto chvíli mnohé státy své národní ekonomiky velmi aktivně podporují. Do budoucna tak vyvstává otázka, jak s touto podporou přestat, aby nebyl ohrožen nastartovaný ozdravný proces, a jak důležitá v tomto smyslu bude globální koordinace pomyslného odchodu vlád a centrálních bank ze scény. Podle Čermáka se dá očekávat, že vybraná opatření se jednoduše přestanou obnovovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Národní zájmy proti snaze globálně koordinovat, to se dá očekávat od summitu G20 v Londýně. Téma pro analytika ČSOB Jana Čermáka.

"Centrální banky patrně přestanou podporovat likviditu na peněžních trzích. Pokud se tak stane, bude to znamenat utažení stávajících podmínek. Rovněž z fiskálního hlediska se dá očekávat konec jednotlivých opatření, čímž se omezí také vládní podpora ekonomikám."

"Jde například o ukončení šrotovného a daňové úlevy pro osoby, které si pořizují nové bydlení. Globální koordinace útlumu těchto opatření bude pozvolná, přirozená a důležitá," předpověděl analytik ČSOB a dodal:

"Ze strany centrálních bank bude globální koordinace na zmíněných procesech nutná a možná. Z hlediska jednotlivých vlád bude horší. Například USA, Čína a Japonsko mají funkční výdajové programy, v kterých jsou zahrnuty velké investiční balíky, jež jsou rozloženy do několika následujících let. Z tohoto důvodu bude koordinace složitá."

Evropská investiční banka | Foto: European Commission Audiovisual service

V důsledku to může podle Čermáka znamenat, že banky už nebudou mít tak snadný přístup k finančním prostředkům, což se projeví na finančních trzích.

"Některá riziková aktiva oslabí. Nebezpečí také spočívá v tom, že zmiňovaná opatření mohou přicházet příliš brzy," myslí si Čermák.

Existuje proto reálná hrozba, že kdyby státní podpora ekonomik byla ukončena příliš brzy, došlo by tak na zadušení celého ozdravného procesu.

"Pokud tato strategie přijde příliš brzy, může nastat opětovný kolaps na finančních trzích, což bude mít dopady na reálnou ekonomiku, a to například v podobě nárůstu nezaměstnanosti a vlny propuštění. Oživení by pak nemělo tvar písmene V, ale W, čímž by hrozila globální ekonomice deflace," řekl Čermák.

Podle analytika ČSOB se tak dá od summitu ministrů zemí G20 očekávat, že zazní pádné argumenty proti brzkému ukončování státních podpor.

"Diskutována budou témata, která se týkají hlavně bankovní regulace, kde se dají předpokládat určité koordinační kroky, a to ve smyslu nastavení nových pravidel pro bankovní systémy (ohledně kapitálové přiměřenosti pozn. red.)," uzavřel Čermák.

Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme