Podezřelou zakázkou na vybavení nemocnic se zabývají orgány EU

Spor o téměř půlmiliardovou zakázku na lékařské vybavení severočeských nemocnic se začal řešit na evropské úrovni. Stížností na předražený nákup se začal zabývat Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oddělení ARO

Oddělení ARO | Foto: Milan Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

Jediná soutěžící firma, která se o zakázku uchází, vypočetla náklady pro společnost Krajskou zdravotní na 420 milionů. Peníze téměř výhradně pochází z evropských fondů.

Bývalá zaměstnankyně ale tvrdí, že došlo k podvodu. Důležité vybavení má údajně hodnotu zhruba o 30 procent nižší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s mluvčím Evropského úřadu pro boj proti podvodům Jörgem Wojahnem

Že se Evropský úřadu pro boj proti podvodům případem zabývá, potvrdil v rozhovoru pro Český rozhlas mluvčí OLAF Jörg Wojahn. Podle něj není zatím jasné, kdy úřad rozhodne o tom, zda zahájí skutečné vyšetřování.

"Je vždycky dost těžké to říct, záleží na konkrétním případu. Obyčejně to bývá otázka několika měsíců," uvedl Wojahn.

Vysvětlil také, jaké kroky může OLAF v podobných případech podniknout a jaké může uložit sankce: "Pokud naše vyšetřování dojde k nějakému nálezu, tedy zjistíme něco nezákonného, může to mít až trestní následky. Není to ale náš úřad, který o tom rozhoduje. Nálezy v jednotlivých případech mohou uložit vrácení zneužitých peněz, k tomu mohou nastat další následky."

Podle mluvčího se ovšem stává velmi zřídka, že se konkrétné zemi zablokuje čerpání větších částek. "Úřad OLAF je jen vyšetřovací orgán. Zkoumáme případ a vydáváme nález. Nejsme tím, kdo ukládá sankce nebo odebírá peníze. Je to Evropská komise, kdo vyplatil peníze, kdo je žádá zpět. To nemusí být osud tohoto případu, mluvíme čistě teoreticky," doplnil Wojahn.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme