Země Visegrádské čtyřky budou mít možná společné budovy ambasád

Zastupitelské úřady Česka, Polska, Slovenska a Maďarska by mohly v cizině sídlit v jedné budově. Napsal to dnes polský deník Gazeta Wyborcza. Podle něj diplomaté středoevropských států o tomto opatření uvažují kvůli úsporám v období krize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká vlajka

Česká vlajka | Foto: Miroslav Panuška

"Nejedná se o sloučení diplomatických misí zemí V4. Jedná se o možnost sdílení budov v zahraničí, kde by mohly sídlit jednotlivá velvyslanectví," upřesnil mluvčí ministerstva zahraniční Milan Řepka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O projektu zemí Visegrádské čtyřky, které by v zahraničí sdílely budovy, v nichž by mohly společně sídlit jednotlivé ambasády, mluvil na Radiožurnálu mluvčí ministerstva zahraniční Milan Řepka.

Visegrádská čtyřka je volné politické uskupení, které nemá mezinárodně právní subjektivitu a nemůže proto ve třetím státě mít vlastní velvyslanectví.

"Myšlenka společného využívání budov v zahraničí je iniciativou s níž přišel ministr Jan Kohout, která vychází ze základního faktu a tím jsou nezbytné úspory, ke kterým musíme přistoupit," upozornil mluvčí ministerstva.

Zatím probíhají jednání

České ministerstvo zahraničí potvrdilo, že diplomaté zatím jednají o možnostech sdílení budov v zahraničí, v nichž by mohly společně sídlit jednotlivé ambasády zemí Visegrádské čtyřky.

"V současné době probíhají jednání jednotlivých zemí na expertních úrovních. Uskutečnění projektu se dá odhadovat na týdny případně několik měsíců. Je to ale otázka jednání," upozornil Řepka.

Lenka Rafaelová, Jan Richter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme