Evropská unie bude nadále podporovat obnovu Afghánistánu

Afghánistán se dočká další pomoci Evropské unie. Sedmadvacítka ale čeká na jasné výsledky nedávných prezidentských voleb. Po nové vládě bude žádat ostřejší boj s korupcí a přísnější kontrolu dodržování zákonů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ministr zahraničí Švédska Carl Bildt

ministr zahraničí Švédska Carl Bildt | Foto: AFP

Afghánistán byl dnes hlavním tématem jednání ministrů zahraničí sedmadvacítky na jejich neformální schůzce ve Stockholmu.

"Pro mne je každá smrt v Afghánistánu tragédie. Nemyslím, že tuhle válku vyhrajeme zabíjením. Zvítězíme tím, že budeme chránit obyvatelstvo," řekl na schůzce švédský ministr zahraničí Carl Bildt.

Reagoval tak na útok spojeneckých letadel na ukradené cisterny s benzínem, po kterém zůstalo pravděpodobně mnoho obětí mezi civilisty.

Unie má lépe koordinovat své programy pomoci Afghánistánu, aby se miliardy eur, které tam svět posílá, využily co nejlépe. Chce také posílit policejní misi, která pomáhá ve výcviku domácích policistů.

Zaměřit se má také na podporu zemědělců, aby místo máku pěstovali jiné plodiny. Z Afghánistánu totiž pochází většina světové produkce heroinu a zisky z něj jdou do kapes militantních skupin.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme