Země Visegrádské čtyřky by mohly mít v některých státech své velvyslance v jedné budově

Země tzv. Visegrádské čtyřky, tedy Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko, uvažují o tom, že měly v budoucnu společná velvyslanectví. Čtyři velvyslanci by se tak sešli pod jednou střechou. Jde hlavně o úspory za provoz budov. S nápadem přišel český ministr zahraničí Jan Kohout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mezinárodní visegrádský fond

Mezinárodní visegrádský fond

Všechny země totiž musejí kvůli hospodářské recesi zavírat svá zastoupení především v některých asijských a afrických státech. Jejich spolupráce by umožnila udržet si v řadě oblastí diplomatické mise.

Nápad ministra zahraničí Jana Kohouta se podle něj setkal s pozitivní reakcí v ostatních visegrádských státech.

"Nebude se jednat o ambasádu společnou s jedním velvyslancem společným pro všechny. To ani nejde. Ale jednalo by se o spolupodílení se na provozu některé budovy, kde bychom měli svého diplomata a měli tam zajištěnou svoji politickou, konzulární i obchodní přítomnost. Zároveň bychom se podíleli na nákladech, které jsou s takovým provozem spojeny," vysvětlil ministr Kohout.

Jeho nápad je prý už ve fázi srovnávání seznamů misí určených ke zrušení, aby se vybralo, kde která země zůstane a ostatní půjdou pod její střechu.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme