Zástupci politických stran by se měli dohodnout na cestě k volbám

Lídři parlamentních stran a šéfové obou komor parlamentu budou v noci hledat nejbezpečnější cestu k předčasným volbám. Diskutovat budou nad variantami, které jim předloží expertní tým právníků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud České republiky

Ústavní soud České republiky | Foto: Tomáš Adamec

Říjnový termín je ohrožený kvůli postoji Ústavního soudu ke stížnosti nezařazeného poslance Miloše Melčáka. Soudci by měli o stížnosti rozhodnout ve čtvrtek.

Experti politických stran už připravili dvě možnosti řešení. Buď dospět k předčasným volbám jednorázovým zákonem, který by ale opět bylo možné napadnout u Ústavního soudu, nebo schválit dlouhodobější změnu ústavy.

Většina právních expertů jednotlivých stran doporučuje, aby poslanci jednali o dlouhodobější změně ústavy. Ta by kvůli dodržení lhůt volby posunula na listopad. I když nerady, přistoupily by na tuto možnost všechny parlamentní strany s výjimkou ČSSD.

ČSSD a KSČM chce volby v původním termínu

Bez dalších detailů to potvrdil předseda ČSSD Jiří Paroubek: "My budeme hledat konsensus s dalšími politickými stranami. Vycházíme z toho, že jsme se shodli na tom, jak by konečný návrh měl vypadat. Budeme samozřejmě směřovat k tomuto návrhu nebo k jiné alternativě. Jsme připraveni o těchto věcech jednat a jednáme. To je to, o čem má smysl hovořit. O nějakých detailech jednotlivých alternativ nemá smysl hovořit."

Komunisté jsou také pro zachování původně plánovaného termínu voleb. S čím na jednání půjdou, řekl Radiožurnálu předseda KSČM Vojtěch Filip:

"Budu dále zastávat stanovisko, že nejvhodnější pro Českou republiku je z ekonomických a politických důvodů konat volby 9. a 10. října, protože to přináší nejmenší komplikace a má to největší pozitivum. Pořád je zde totiž možnost schválit státní rozpočet na příští rok do konce tohoto roku, a tak neprohloubit krizi tím, že by ČR byla v rozpočtovém provizoriu."

ODS má více variant řešení

Podle poslance ODS Marka Bendy návrh expertní skupiny počítá i se zrušením stávajícího napadeného zákona: "To, co navrhují experti, je jen pro případ, že by Ústavní soud příští týden nerozhodl a odsouval řešení. V tu chvíli budeme volby rušit přímo zákonem, protože bychom byli v situaci, kdy by se už měly začít tisknout volební lístky."

"My ale věříme tomu, že příští týden Ústavní soud rozhodne. Pokud zruší zákon, volby se konají podle případné nové úpravy, pokud jej nezruší, volby se konají 8. a 9. října," dodává Benda.

Kalousek: Měla by se hledat cesta, která bude v souladu s ústavou

"Naše stanovisko je jít cestou co nejkonformnější k ústavě. Ale já stále ještě doufám, že ústavní soudci shledají, že pokud správce moci ji skutečnému vlastníku, tj. lidu, vrací dříve, než vyprší řádný termín, není to v rozporu s materií ústavy," domnívá se Miroslav Kalousek z TOP 09.

Také Ondřej Liška, který je pověřený vedením Strany zelených, podporuje dlouhodobější variantu: "Říkáme to od počátku. Pokud cenou za čistotu ústavního postupu je odklad o čtyři týdny, pak je to cena přijatelná a toto řešení je jediné správné. Toto je varianta, s níž půjdeme na jednání."

Šéf lidovců Cyril Svoboda hodlá podporovat obecné řešení: "My jsme připraveni k dohodě. Nikdy jsme nic nekomplikovali, ani jsme neshodili vládu, ani jsme nevymýšleli nějaké divoké změny ústavy. Bude-li vůle přijmout novelu, která umožní rozpustit sněmovnu pro neurčitý počet případů obecně do budoucna, tak to podpoříme."

Poslanci počkají na rozhodnutí ÚS

Novelu ústavy, která by umožnila rozpuštění sněmovny a pořádání voleb v nejbližším možném termínu, poslanci budou mít na stole od úterý. S konečným hlasováním chtějí ale počkat na konec jednání Ústavního soudu a rozhodnout se podle něj.

Pokud stížnost na zkrácení volebního období ústavní soudci zamítnou, volby budou ve vyhlášeném termínu v říjnu. Pokud ne, budou poslanci rozhodovat o takové ústavní změně, která by je kvůli dodržení lhůt odsunula. Podle poslance ODS a exministra Jiřího Pospíšila by se tak volby mohly konat na začátku listopadu.

"Experti spočítali lhůtu na přípravu voleb na délku přibližně 45 dnů. Ústava totiž říká, že předčasné volby se konají do 60 dnů. V zásadě je to komformní lhůta," prohlásil Pospíšil.

Veronika Malá, Václava Marešová, Věra Pfeifferová, Alena Adámková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme