Evropské mocnosti vyzvaly k summitu na podporu Afghánistánu

Tři evropské mocnosti zahájily iniciativu, která má vytvořit podmínky pro soběstačný Afghánistán. Jménem Německa, Francie a Spojeného království vyzvali v Berlíně kancléřka Angela Merkelová a britský premiér Gordon Brown k uspořádání konference OSN věnované Afghánistánu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Afghánští žáci ve stanu

Afghánští žáci ve stanu | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Akce by se měla podle obou státníků konat ještě letos a jejím cílem má být nastartování přeměny Afghánistánu z chudé a válkou rozvrácené země ve fungující stát s odpovědnými úřady, které zajistí všestranný rozvoj

"Oba podporujeme konferenci za účasti představitelů nové afghánské vlády, OSN, Severoatlantické aliance a všech klíčových států, které se podílí na rekonstrukci Afghánistánu," zdůraznil Gordon Brown.

"Všichni tito aktéři by měli společně načrtnout příští podobu mise ve středoasijské zemi. Pozornost by měla být věnována oblastem bezpečnosti, rozvoje a státní správy."

"Chtěli bychom taky odpovědět na otázku, jak dosáhnout toho, aby samotní Afghánci, jejich policie, armáda i úřady hráli v budoucnu ve vlastní zemi větší rol," upřesnil britský premiér.

Plán na uspořádání summitu věnovaného řešení politických i hospodářských problémů Afghánistánu už Organizace spojených národů ohlásila koncem minulého týdne. Merkelová s Brownem teď ale usilují o to, aby se uskutečnil co nejdříve, a vyzvali k jeho podpoře Spojené státy.

Marika Táborská, Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme