Izrael schválil další byty pro osadníky na okupovaných územích

Izrael schválil výstavbu 455 nových bytů pro židovské osadníky. Židovský stát to udělal přesto, že od něj mezinárodní společenství naopak očekává zmrazení osadnické výstavby, aby se opět mohl rozeběhnout blízkovýchodní írový proces. Palestinci odmítají zasednout k jednacímu stolu, pokud budování osad neustane.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

židovské osadníky hlídá armáda

židovské osadníky hlídá armáda | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Nové byty pro další tisíce židovských kolonistů mají vyrůst na okupovaných územích v několika velkých, už stávajících osadách. Vláda premiéra Benjamina Netanjahua tvrdí, že sice na několik měsíců výstavbu zmrazí, nejprve prý ale chtěla vydat tato povolení. Obecně se soudí, že jde o premiérovu snahu udržet si podporu krajní sionistické pravice, která je i součástí jeho vlády.

Přehrát

00:00 / 00:00

O reakcích Izraele mluvil na Rádiu Česko blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček

Netanjahua už zkritizovala vůdkyně opozice Cipi Livniová. "Nelze zároveň slibovat zmrazení a stavět," prohlásila s tím, že premiér si prý jen kupuje čas. Podotkla také, že předchozí vládě, ve které působila, se dařilo ve velkém stavět osady a zároveň jednat s Palestinci a před světem ukazovat ochotu k dosažení míru.

Záměr Izraele postavit nové byty v osadách na západním břehu Jordánu už kritizovaly také Spojené státy americké a Evropská unie.

Sami Palestinci reagovali pochopitelně značně podrážděně, protože Izrael řekl, že se podvolí mezinárodnímu tlaku a zmrazí další výstavbu, nicméně nejprve ji dopředu povolí. Takže teď vlastně není co zmrazovat, protože povolení na výstavbu dalších bytů už platí. Mají jich být až tři tisíce.

V současnosti žije na západním břehu Jordánu asi 300 tisíc Izraelců mezi zhruba dvěma a půl miliony Palestinců. Toto území je Palestinci vnímáno jako součást jejich budoucího samostatného státu. Palestinci podmiňují zastavením výstavby v osadách návrat k mírovým rozhovorům, které jsou teď značně ohroženy.

Igor Maňour, Břetislav Tureček, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme