Fico chce vysoudit milion za karikaturu bezpáteřního politika

Politik bez páteře je námětem mnohých vtipů a karikatur. Ovšem slovenský premiér Robert Fico takové vykreslení své osoby v deníku Sme nemůže vystát, a tak chce vysoudit milion korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Fico

Robert Fico | Zdroj: ČTK

Celá kauza vznikla tak, že premiér Fico měl před pár dny bolesti krční páteře a dokonce kvůli tomu zrušil zasedání vlády.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ľubomír Smatana o sporu premiéra Fica s deníkem Sme

Dvorní karikaturista deníku Sme Martin Šútovec nakreslil premiéra u doktora, který drží rentgenový snímek a říká: "Ta vaše bolest je čistě fantom."

Podání žaloby zdůvodnil premiér tím, že si kreslíř tropí posměch z vážného zdravotního problému a tím snižuje jeho důstojnost. Fico je přitom známý tím, že na tiskových konferencích veřejně označuje novináře jako prostitutky, slizké hady či hyeny.

Deník se bude bránit

Základem odporu deníku Sme bude podle advokáta Tomáše Kamence vyzdvihnout smysl karikatury jako uměleckého žánru, který už z podstaty zveličuje jakékoliv problémy. Chce také hájit svobodu projevu před ochranou osobnosti veřejného činitele.

Noviny v souvislosti s podobnými spory uvádějí jeden příklad, kdy exministr spravedlnosti a současný šéf Nejvyššího soudu před třemi lety vysoudil na deníku Pravda tři miliony korun. Slovenští právníci ovšem často odkazují na výroky českých soudů, které karikatury netrestají. Zmiňují například při manželky předsedy ČSSD Petry Paroubkové s týdeníkem Reflex.

Advokát deníku Sme Tomáš Kamenec si myslí, že situace na Slovensku je podstatně horší, a opírá svůj názor o toto srovnání: Když jejich partnerský vydavatel Mafra v Česku zaplatí za prohraný soudní spor s politikem 100.000 korun, tak to považuje za kolosální neúspěch. Naopak když Kamenec prohraje "jen" takovou částku, tak ho všichni v Bratislavě plácají po ramenou.

Martin Hromádka, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme