Soud uznal tři muslimy vinnými z přípravy atentátů na letadla

Britský soud usvědčil tři muslimy ze spiknutí s cílem vyhodit do povětří dopravní letadla během letu nad Atlantikem mezi Londýnem a Severní Amerikou. Hodlali vyrobit tekuté bomby a pronést je v příručních zavazadlech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na letišti

Na letišti | Foto: Jan Rosenauer

Zatčení Tanvira Husseina, Abdula Ahmeda a Assada Sarwara v srpnu roku 2006 bylo předzvěstí mimořádných bezpečnostních opatření při odbavování cestujících, která trvají dodnes.

Porota vyslechla podrobnosti o výrobě tekutých výbušnin, které spiklenci hodlali pronést v příručních zavazadlech a detonovat na palubách sedmi letadel na linkách mezi Londýnem a několika městy severní Ameriky, včetně New Yorku a San Franciska.

Útoky řídila Al-Káida

Podle zpravodajských zdrojů spiknutí řídila Al-Káida. Britský ministr vnitra Alan Johnson na tiskové konferenci řekl, že vyšetřování v rámci operace Overt bylo vůbec nejrozsáhlejší bezpečnostní operací britské policie.

Londýnský soud shledal tři britské muslimy vinné ze spiknutí se záměrem zabít tisíce lidí. Tresty budou usvědčeným vyměřeny příští týden. Čtyři další obžalované soud osvobodil.

Milan Kocourek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme