Rodiny postižené povodní budou do Vánoc bydlet v novém

Více než 40 rodin z Novojičínska, které postihla povodeň, se do Vánoc dočká nového bydlení. V Jeseníku nad Odrou, Životicích a Kuníně vznikne 32 rodinných a dva bytové domy. Příprava projektu za více než 58 milionů korun vrcholí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hasiči při záplavách na Novojičínsku

Hasiči při záplavách na Novojičínsku | Foto: Hasičský záchranný sbor MS kraje

Moravskoslezský kraj financuje základové desky pro třicítku domků formou dotace obcím ve výši přes 10 milionů korun. Obce samotné si musí zaplatit inženýrské sítě.

"Financování vrchní stavby bude zajištěno obcemi samostatně v rámci podprogramu podpora výstavby obecních nájemních bytů pro občany postižené povodněmi ze státního rozpočtu, kde v rámci schválené strategie vláda uvolnila finanční prostředky ve výši 27 milionů korun," vysvětlila mluvčí kraje Šárka Vlčková.

V Kuníně už začali se stavbou inženýrských sítí. "Potom bude zahájena výstavba domků. Ty by se měly začít stavět začátkem října. Tyto povodňové domky budou stát v bezpečné zóně na kopci a bytový dům bude téměř ve středu obce," upřesňuje starostka Dagmar Novosadová.

V Kuníně vyroste bytový dům se čtyřmi byty a osm povodňových domků. Do jednoho z nich se nastěhuje rodina paní Miroslavy Kubienové, kterou velká voda o vlastní dům připravila.

"Znamená to pro nás hrozně moc. My se k tomu upínáme všemi silami, protože kdyby toto nemělo být, nemáme vůbec představu, co bychom dělali dál. Zadlužili jsme se na tom původním domku, takže peníze na nové bydlení by se těžko sháněly. Musíme splatit první úvěr a další by nám už asi nikdo nedal," popisuje své trápení paní Kubienová.

V sousedním Jeseníku nad Odrou vyroste 15 rodinných domků a dům s osmi byty, v Životicích pak bude domků devět.

Petr Havránek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme