Sněmovna otevře debatu o trvalé ústavní změně umožňující předčasné volby

Předsedové parlamentních stran se dohodli na způsobu rozpuštění Poslanecké sněmovny. Na večerním jednání se shodli, že dnes začnou ve sněmovně projednávat trvalou změnu ústavy, která umožní okamžité rozpuštění dolní komory parlamentu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

volební místnost

volební místnost | Foto: Tomáš Adamec

Pokud ve čtvrtek Ústavní soud vyhoví stížnosti poslance Melčáka nebo v jeho věci nerozhodne, budou předčasné volby s největší pravděpodobností v listopadu.

Ačkoliv to včera během jednání předsedů hlavních stran řečeno politickou hantýrkou vypadalo na "nedohodu", nakonec ustoupila sociální demokracie a přestala prosazovat ještě říjnový termín voleb.

Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek změnu postoje vysvětlil v Ranním interview Radiožurnálu jako jednostranný ústupek ČSSD:

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Paroubek v Ranním interview Radiožurnálu odpovídá na otázky Jana Pokorného

"To je dohoda, která je možná. Chtěl bych říci, že sociální demokracie přišla s vlastním návrhem, který je podle nás lepší než návrh ODS, nicméně v zájmu dohody - a zejména pro to, že jsme viděli, že malé strany se prostě dohodnout ustoupit nechtějí - tak jsme ustoupili prakticky ve všem tak, aby se volby konaly na přelomu října a listopadu."

"Pokud tedy Ústavní soud nezamítne stížnost pana Melčáka. Pokud ji zamítne, tak se budou konat 9. a 10. října. Takže my jsme udělali všechno - ne, že by to byl kompromis, byl to jednostranný ústupek ze strany sociální demokracie," upozornil Paroubek.

Detaily novely ústavního zákona, která má datum hlasování kolem výročí Velké říjnové socialistické revoluce zajistit, by dnes měli ve druhém čtení cizelovat poslanci. Definitivně pak mají rozhodnout ve čtvrtek večer, kdy bude jasné, co vzešlo z Ústavního soudu.

Po telefonní lince ve Světě o osmé Rádia Česko vystoupil předseda ODS Mirek Topolánek. Odmítl, že by šlo o spor ČSSD a ODS.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mirek Topolánek ve Světě o osmé Rádia Česko o změně ústavy

"Domnívám se, že je třeba vzpomenout na 24. březen, byl to Jiří Paroubek, který s komunisty a bývalými komunisty shodil vládu, aniž by měl plán B," řekl Topolánek. Připomněl, že už tehdy ODS navrhovala mechanismus, který Senát podporoval už v roce 2006.

Podle Topolánka nejde o spor ani o kompromis, ale o postup ve shodě udělat korektní ústavní krok, který by Ústavní soud nemohl zpochybnit. Připomněl, že země potřebuje připravit státní rozpočet a možnost rozpočtového provizoria označil za velmi závažnou pro společnost.

Také Jiří Proubek má za to, že hrozba rozpočtového provizoria by měla všechny - i Ústavní soud - nutit ke zrychlenému jednání.

Milan Kopp, Jan Pokorný, Robert Břešťan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme