Miroslav Ševčík: Optimismus analytiků nesdílím

Česká ekonomika se letos ve druhém čtvrtletí propadla nejvíc v novodobé historii země. Podle Českého statistického úřadu klesl výkon ekonomiky po revizi v meziročním srovnání o pět a půl procenta. Ekonomové jsou ale i přes prudký propad poměrně optimističtí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České peníze

České peníze | Foto: Filip Rožánek

Český statistický úřad navíc uvedl, že ve srovnání s prvním čtvrtletím hrubý domácí produkt vzrostl o desetinu procenta.

Podle ředitele Liberálního institutu Miroslava Ševčíka se však může jednat o statistickou chybu, a o žádný růst, byť sebemenší, jít nemusí. Řekl to v pořadu Radiožurnálu Stalo se dnes.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý rozhovor s Miroslavem Ševčíkem ve Stalo se dnes

"Naprosto nesdílím optimismus zdejších bankovních analytiků, protože my víme, že z teorie za recesi se považuje situace, kdy klesá reálný hrubý domácí produkt v meziročním srovnání dvě po sobě jdoucí čtvrtletí."

"A proto považuji jejich vyjádření, že HDP roste mezikvartálně, což jsou údaje těžko srovnatelné, za přinejmenším málo profesionální."

Podle Miroslava Ševčíka jiné údaje ukazují, že česká ekonomika se stále nachází v recesi. "Snižuje se zaměstnanost, meziročně je o 83 tisíc osob méně zaměstnaných v ekonomice, pořád klesá průmyslová výroba, pořád klesá export, ale i import."

Za jedinou pozitivní zprávu tak považuje relativně nízkou inflaci.

Marika Táborská, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme