Vláda bude jednat o úsporných opatřeních ministra financí

Balík úsporných opatření, který má pomoci snížit rekordní schodek rozpočtu pro příští rok, posoudí večer ministři. Jen upravení sociálních výdajů by mohlo přinést úspory přes třináct miliard korun. Nižší by měly být přídavky na děti či porodné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Eduard Janota

Ministr financí Eduard Janota | Foto: Tomáš Adamec

Kvůli rekordnímu schodku státního rozpočtu ministři posoudí návrh na zvýšení daně z převodu z nemovitostí a zvýšení spotřební daně u benzinu, nafty, alkoholu i cigaret. Měnit by se měly i sazby DPH - z 9 na 11 procent a z 19 na dvacet.

Ministr financí Eduard Janota by se tak chtěl přiblížit deficitu 160 miliard korun. Pokud poslanci návrhy nepodpoří, pak kabinet k 30. září navrhne rozpočet s rekordním schodkem 230 miliard korun. Balíček na jeho snížení pak zůstane připravený pro příští vládu.

"Toto bude pouze doporučení vlády, ale ve formě paragrafovaného znění, co by mohla - kdyby byla vůle - kterákoliv další vláda udělat, aby deficit srazila," vysvětlil Janota.

Výrazně škrtat musela i jednotlivá ministerstva. Ministryně školství Miroslava Kopicová ale jde na večerní jednání s tím, že už teď chybí jen na vysoké a regionální školství tři miliardy korun - a ty chce.

"Nám byly snižovány finanční prostředky už několik let zpátky, nebyly prostředky na pomůcky, a peníze, které jsme dostali například loni na vysoké školy, jsme dostali na poslední chvíli," řekla Kopicová.

Marika Táborská, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme