Ústavní soud veřejně projedná Melčákovu stížnost na zkrácení volebního období

Ústavní soud začne dopoledne veřejně projednávat návrh nezařazeného poslance Miloše Melčáka (dříve ČSSD) na zrušení zákona o zkrácení současného volebního období Poslanecké sněmovny. Od rozhodnutí soudu se odvine termín předčasných sněmovních voleb. O tento termín (původní datum voleb je 9. a 10. října) se současně vede politický boj.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud

Ústavní soud | Foto: www.usoud.cz

Zatím se nedá říct, jestli výrok ústavních soudců padne už ve čtvrtek nebo až v následujících dnech. Sami připouštějí, že rozhodování o Melčákově návrhu má průlomový význam. Ústavní soud bude totiž poprvé přezkoumávat ústavní zákon, normu nejvyšší právní síly.

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský by uvítal, kdyby rozhodnutí padlo už ve čtvrtek. Nelze to podle něj ale předvídat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský o projednávání stížnosti na zkrácení volebního období

"Nemohu to ovlivnit, nevím s jakými argumenty přijdou druhé strany, zda-li navrhnou nějaké dokazování. V této chvíli tedy nemohu dopředu posuzovat, jak bude jednání probíhat a zda bude nutné ho odročovat nebo přerušovat. Nebo zda již skončí."

Politici jsou napjatí

Od Ústavního soudu čeká místopředseda Občanské demokratické strany Petr Nečas zodpovědné rozhodnutí, protože odklad předčasných parlamentních voleb ovlivní jejich výsledek.

"Je to vstoupení do rozběhnuté procedury voleb. Rozumím výhradám vůči jednorázovému ústavnímu zákonu, koneckonců ODS od počátku prosazovala obecnou úpravu, nicméně toto jediné bylo prosaditelné. Očekávám, že se budou minimalizovat zásahy do probíhající volební procedury."

Podle předsedy České strany sociálně demokratické Jiřího Paroubka zkomplikoval ústavní soud přijetím Melčákovy stížnosti nejen konání voleb, ale také znejistil demokratickou soutěž i občany. V neposlední řadě svým rozhodnutím téměř znemožnil sestavení státního rozpočtu.

"Všechny věci, které bych formuloval jako veřejný zájem - abychom měli státní rozpočet v tomto roce, abychom měli vládu, která je silná a stabilní - by měl Ústavní soud reflektovat. Věřím, že to jsou zkušení mužové práva, takže se v nastalé situaci dobře zorientují."

Předseda Komunistické strany Čech a Moravy Vojtěch Filip se vyjádřil kategoricky - Ústavní soud nemá podle něj pravomoc přezkoumávat ústavní zákony.

"Článek 85 (slib ústavního soudce) a článek 87 (pravomoci Ústavního soudu) neumožňují to, aby této ústavní stížnosti bylo vyhověno. Myslím, že Ústavní soud jí musí odmítnout jako stížnost, která nenáleží rozhodování Ústavnímu soudu."

Na soud by se nemělo teď tlačit, kdy má rozhodnout, prohlásil předseda Křesťanskodemokratické unie - Čs. strany lidové Cyril Svoboda. Řešení tady navíc podle něj je.

"Dohodli jsme se na obecné změně Ústavy, která umožňuje konání předčasných voleb. Proto také podporujeme tento návrh, protože nám umožní svobodně se rozhodnout bez ohledu na to, kdy a jak rozhodne Ústavní soud. Nejsme v ústavní krizi, je tu vláda, která má důvěru, o které se žádné jiné vládě nesnilo. Je také nepřijatelné konstatovat, že potřebujeme vládu s plnou politickou odpovědností. Každá vláda má plnou politickou zodpovědnost - i tato vláda."

Politici se také chystají

Ve čtvrtek večer současně uplyne v Poslanecké sněmovně lhůta pro hlasování o návrhu na ústavní změnu. Poslanci totiž v úterý poslali do závěrečného schvalování novelu Ústavy, která má umožnit rozpuštění dolní komory parlamentu třípětinovou většinou. A mezi druhým a třetím čtením musí být lhůta 48 hodin.

Na třetí čtení novely Ústavy by tedy teoreticky mohlo dojít už večer, podle předsedy ústavněprávního výboru sněmovny Marka Bendy z ODS to ale není pravděpodobné.

V Ranním interview Radiožurnálu po tři čtvrtě na osm se budeme předsedy Poslanecké sněmovny Miloslava Vlčka z ČSSD ptát na to, kdy budou zákonodárci hlasovat o možné změně ústavy. A od deseti hodin připravujeme na Českém rozhlasu 1 - Radiožurnálu přímý přenos z jednání Ústavního soudu v Brně.Nepřetržitý on line přenos z jednání Ústavního soudu si od 10 hodin můžete poslechnout také na tomto internetovém serveru.

Veronika Malá, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme