Rektoři vyjednali miliardu navíc pro vysoké školy

Vysoké školy dostanou jednu miliardu korun navíc oproti původním návrhům rozpočtu. Oznámili to rektoři českých vysokých škol po čtvrtečním jednání s premiérem Janem Fischerem. I po tomto navýšení prý ale bude univerzitám chybět nejméně půl miliardy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rektor Václav Havlíček

Rektor Václav Havlíček | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Rozpočet ministerstva školství na rok 2010 měl původně klesnout o 3,2 miliardy korun, což znamenalo, že univerzitám by klesla dotace na jednoho studenta až o 30 procent ve srovnání s rokem 2007.

Kabinet Jana Fischera ale ve středu rozhodl přidat na školství ještě dvě miliardy. Polovinu této částky přislíbil premiér na čtvrtečním jednání s rektory pro vysoké školy.

"To znamená, že pokles dotace od roku 2007 se mění z třicetiprocentního na 25 procentní," řekl Rádiu Česko místopředseda České konference rektorů Václav Havlíček.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na českých vysokých školách hovořil na Rádiu Česko místopředseda České konference rektorů Václav Havlíček.

Podle něj je tento pokles sice těžko akceptovatelný, ale rektoři se s tím musí vyrovnat. "Vzhledem k současné ekonomické situaci státu a k obrovskému deficitu chápeme, že vláda pravděpodobně vetší prostor k řešení tíživých problémů nemá," uvedl Havlíček.

Veřejné vysoké školy hospodaří s prostředky, které získají od státu nebo, které si dokáží vydělat sami. A to podle Havlíčka v krizové situaci ekonomiky není lehké. "Takže musíme šetřit buď na platech zaměstnanců, nebo na údržbě objektů, případně na přístrojovém vybavení," přiblížil Havlíček s tím, že to ale není dlouhodobě udržitelný stav.

Rektoři jednali také o financování vědy a výzkumu. Podporují nový systém financování, kdy jednotlivé instituce dostávají dotace na základě efektivity a výkonu. "Nový systém hodnotím v zásadě pozitivně, i když má samozřejmě své mouchy a nedostatky," uvedl Havlíček.

Helena Berková, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme