Zpráva o Netanjahuově tajné návštěvě Moskvy mohla být řízeným únikem informací

Když v pondělí zmizel izraelský premiér Benjamin Netanjahu na celý den z dosahu novinářů, okamžitě to vyvolalo spekulace, kde, s kým a o čem jedná. Později se ukázalo, že byl na supertajné návštěvě Moskvy, a to nejspíš kvůli ruským dodávkám zbraní pro Írán.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Benjamin Netanjahu

Benjamin Netanjahu | Foto: en.netanyahu.org.il

Netanjahuova mise navíc přišla v době, kdy se mezinárodní společenství opět zabývá íránským jaderným programem a možností dalších sankcí proti Teheránu.

Podle zpravodaje Českého rozhlasu na Blízkém východě Břetislava Turečka Netanjahu v Moskvě nejspíše jednal o zamýšlených ruských dodávkách obranných systémů protivzdušné obrany S300 do Íránu, což by Izraeli velmi ztížilo bombardování íránských jaderných továren.

Tyto dodávky zřejmě souvisejí s aférou kolem údajně unesené a pak znovu objevené lodi Arctic Sea.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Českého rozhlasu na Blízkém výáchodě břetislav Tureček o souvislostech utasjné návštěvy izraeslkého premiéra Netanjahua v Moskvě

"Vypadá to tak, že ta loď vezla zbraně, ony rakety pro systém S300 a byla cestou zadržena. Podle ruské strany to byli únosci. Podle toho, co se ukazuje, to ale ve skutečnosti bylo komando ruských tajných služeb, které z izraelského popudu onen obchod se soukromě pašovanými zbraněmi zmařilo, aby se Rusko vyhnulo mezinárodní blamáži. Moskva to však popírá a Izrael to nepotvrdil. Ale pokud Netanjahu byl v Moskvě kvůli dodávkám zbraní, pak jistě mluvili i o této lodi," vysvětlil Tureček v rozhovoru pro Rádio Česko.

Podivné utajování

Zatím není zcela jasné, proč Netanjahu celou návštěvu Ruska utajoval."Lidé z Netanjahuova okolí lhali, když říkali, že nevědí, kde je, pak zase, že je na jedné vojenské základně. Lživé písemné prohlášení vydal jeho vojenský tajemník, jeho mluvčí se odmítl se pod lživé prohlášení podepsat. Když deník Jeriot Achronot nakonec o celé záležitosti informoval, musel to mít posvěceno vojenskou cenzurou. Takže mohlo jít o řízený únik informací a možná Netanjahu chtěl kolem toho vyvolat tajemno, aby ukázal, že Izrael vše, co se týká Íránu, sleduje," míní Tureček.

Írán se snaží dostat veřejnost na svou stranu

Izrael stále odmítá vyloučit vojenský útok na íránská jaderná zařízení. Teď je ale velmi aktuální hlavně možnost přísnějších mezinárodních sankcí proti Íránu. O nich se může rozhodnout na konci září - buď na valném shromáždění OSN nebo na summitu G20.

Americký prezident Obama vyzval Írán, že se musí vyjádřit do konce září, zda je ochoten jednat o svém jaderném programu. Další státníci, například Angela Merkelová, říkají, že pokud na to Írán nekývne, dá se čekat zostření sankcí, například i úplný zákaz dovozu pohonných hmot do Íránu.

Írán ve středu předal zástupcům Německa a pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN svůj návrh. Nebude ale prý jednat o svém jaderném programu, ale o globálních otázkách.

"Teď to vypadá tak, že Západ tlačí na Írán, vyhrožuje sankcemi, a přitom Írán nabízí jednání. To je snaha Íránu dostat světovou veřejnost na svou stranu. A Netanjahuova tajná cesta do Moskvy - to je zase pokus druhé strany. Zatímco Írán se snaží odradit Západ od mezinárodních sankcí, Netanjahu tímto zastřeným varováním, kde je ve hře i vojenský zásah pro Íránu, se snaží Západ přimět, aby raději sáhl k diplomatickému kroku, tedy ke zpřísnění sankcí. A o to ve skutečnosti Izraeli jde," vysvětlil pozadí jednání Izraele a Íránu Tureček.

Břetislav Tureček, Alena Adámková, Karolína Koubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme