Tibetský dalajláma přijel do Prahy

Po deseti měsících přijel do Česka znovu tibetský dalajláma, tentokrát na konferenci o míru a demokracii v Asii. Do Prahy přicestoval z Bratislavy, kde převzal Cenu Jána Langoše.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dalajláma v Praze

Dalajláma v Praze | Foto: Magistrát hl. m. Prahy

Ještě před začátkem konference se dalajláma setkal s novináři, mezi nimiž byl i redaktor Českého rozhlasu Pavel Polák.

Čtrnáctý dalajláma se podle něj na veřejnosti ukázal - jak už bývá jeho zvykem - ve velmi dobré náladě. A také s jednou vizí nebo snad možná poselstvím.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návštěvě tibetského dalajlámy v praze hovořil v Odpoledním Radiožurnálu redaktor Pavel Polák

"Cítím, že celý svět, celá planeta směřuje k demokracii, že směřuje k otevřenosti," řekl dalajláma v úvodu setkání.

A protože v pátek zasedne na konferenci za diskusní stůl, kde bude mluvit o míru a demokracii v Asii, uvedl jeden fungující příklad, který by mohl být pro Asii vzorem. "Vždycky zdůrazňuji, že dobrým příkladem pro Asii je Indie. Žije tam více než miliarda lidí, existují tam různá náboženství, mluví se tam mnoha jazyky a je tam vůbec mnoho rozdílů, a přesto je to země stabilní, jednotná a mírumilovná." řekl dalajláma.

Čína proti návštěvě protestuje

Čínská ambasáda se proti návštěvě jako obvykle ohradila, protestovala i proti návštěvě dalajlámy, ale také proti příjezdu Rebiji Kadírové, což je představitelka ujgurské opozice. Ujgursko je další -z pohledu Číny - problematickou provincií. A to zvlášť v poslední době, kdy tam dochází k násilným nepokojům.

Radiožurnál získal vyjádření čínské ambasády v Praze. "Cíle chystané návštěvy dalajlámy a vůdkyně ujgurské opozice pod záminkou účasti na konferenci v Praze je rozdělit stát a narušit jeho národnostní jednotu a čínsko-české vztahy," uvedl mluvčí čínského velvyslanectví Čchen Ťia-ťun.

Dalajláma však zdůraznil, že jeho návštěva v Čechách není politická. A znovu se ohradil vůči tomu, co se mu v Číně často přisuzuje. Že mu jde o to, odtrhnout Tibet od Číny.

"Nehledáme nezávislost," řekl dalajláma. "Tibet je z materiálního hlediska velmi zaostalá země. Dnes chce každý Tibeťan modernizovat Tibet. Proto je v našem vlastním zájmu zůstat ve svazku s Čínskou lidovou republikou," dodal.

Česko-čínské vztahy však ohrožené nejsou, říká mluvčí ministerstva zahraničí Milan Řepka.

"My samozřejmě můžeme potvrdit, že na naší pozici politiky jedné Číny se nic nemění. Nicméně ochrana lidských práv a podpora demokracie je tradičním tématem naší diplomacie," uvedl Řepka. Dalajlámu navíc nepozvala Česká republika, ale nadace Forum2000, která konferenci pořádá.

Do Česka přiletí tibetský duchovní vůdce dalajláma
Bratislava je tmavě rudá, do města přijel dalajláma
Pět tisíc lidí poslouchalo přednášku dalajlámy v Bratislavě
S dalajlámou se na Slovensku nesetká prezident ani premiér

Pavel Polák, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme