V Libanonu se po volbách nedaří sestavit novou vládu. Hrozí nová politická krize

Tři měsíce po parlamentních volbách se v Libanonu rýsuje další politická krize. Designovaný premiér Sa'ad Harírí rezignoval na pokus o sestavení nové vlády, odstoupil a informoval o tom prezidenta Michela Sulajmána.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Libanon 2002

Libanon 2002 | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Prozápadně orientovaný Harírí se pokoušel vytvořit vládu národní jednoty, která měla zahrnout i ozbrojené protiizraelské hnutí Hizballáh, opírající se o podporu Sýrie a Íránu. Proto vyčlenil ve 30členné vládě deset míst pro opozici. Vítězná koalice jich měla mít patnáct. Pět ministrů mají být neutrální politici a vybral je prezident. Opoziční blok ale tento návrh odmítl.

Nejen šíitské organizace, ale i křesťanský blok Michela Aúna za opozici tvrdí, že designovaný premiér rozhodoval o nich a bez nich. Nelíbí se jim, jak Harírí rozdělil jednotlivé vládní posty. Harírí chtěl opozici vtáhnout do vlády v zájmu stability země a také kvůli rozdělení moci mezi různé náboženské skupiny.

Před časem ostré spory mezi Harírího prozápadním táborem a opozicí přivedly zemi na pokraj občanské války. Když jeho blok v červnu vyhrál volby, Harírí prohlásil, že ve vládě počítá i s poraženou opozicí včetně protizraelského Hizballáhu - ať se to prý Izraeli líbí nebo ne. I když Hizballáh byl ve vládě už v minulosti, Izrael vyjadřuje k takovému vývoji v sousední zemi výhrady.

Libanonskou vládu povede až do jmenování nového kabinetu odstupující premiér Fuád Siniura. Sulajmán nyní obnoví konzultace s poslanci. Libanonské sdělovací prostředky oznamují, že není vyloučeno, že se rozhodne sestavením vlády znovu pověřit Harírího, protože právě jeho navrhnou poslanci vítězné koalice. Ta má 71 ze 128 parlamentních křesel, Hizballáh a jeho spojenci získali 57 mandátů.

Břetislav Tureček, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme