Ústavní soud hledá vysvětlení, jak verdikt unikl do médií

Ústavní soud, který vynesl průlomové rozhodnutí o zrušení ústavního zákona o zkrácení volebního období Poslanecké sněmovny, nyní řeší únik informací. Verdikt soudu se totiž objevil v médiích ještě před oficiálním vyhlášením.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Projednávání žádosti Miloše Melčáka Ústavním soudem

Projednávání žádosti Miloše Melčáka Ústavním soudem | Foto: Tomáš Adamec

Rozhodnutí Ústavního soudu uniklo zhruba hodinu před oficiálním oznámením do některých médií. Předseda soudu Pavel Rychetský doufá, že šlo jen o spekulaci, nikoli o vynesení zprávy některým z ústavních soudců.

"Jsou jenom dvě verze. Protože se porady soudu kromě zapisovatele nikdo neúčastnil, tak buďto je možné, že - a to bych byl velmi nerad - by to uniklo indiskrecí některého ze soudců. Druhá varianta je, že šlo o dedukci," uvedl Rychetský.

"Právník, který zná procedury soudu, když soud odloží vykonatelnost napadeného rozhodnutí, tak z toho může spekulací dovodit i konečný výsledek," vysvětlil Rychetský.

Ústavní soud zrušil ústavní zákon o zkrácení volebního období Poslanecké sněmovny. Volby do poslanecké sněmovny tak budou později.

Zuzana Kopuletá, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme