Sněmovna začala projednávat změnu ústavy k vlastnímu rozpuštění

Sněmovna začala jednat o změnách ústavy, které by měly vést k předčasným volbám. Novela by měla zajistit, aby se sněmovna mohla sama rozpustit. Pokud by vše pokračovalo podle dohod politických stran, volby by se pak mohly konat na začátku listopadu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlasování v Poslanecké sněmovně. Ilustrační foto.

Hlasování v Poslanecké sněmovně. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Klíčové jednání má dnes na programu Poslanecká sněmovna. Rozhodnout by totiž měla o tom, jestli do budoucna trvale změní ústavu tak, aby bylo možné sněmovnu rozpustit. Tím by v současné situaci poslanci dospěli k předčasným volbám.

Hledá se ale kompromis, jak přesně by měla změna ústavy vypadat. Sněmovna měla začít jednat v 9 hodin. Počátek se ale kvůli jednáním posunul o více než 2 hodiny.

Shodu ráno stranické špičky nenašly

Jednání poslaneckých klubů naznačilo, že každá strana prosazuje jinou variantu. Shodují se alespoň na tom, že by se mělo začít jednat a že se před závěrečným hlasováním půjdou znovu poradit, jak o věci hlasovat.

ODS hodlá prosazovat možnost rozpuštění sněmovny třípětinovou většinou hlasů, potom dolní komoru musí prezident rozpustit. Lidovci chtějí hlavně už ústavně nenapadnutelné řešení, potvrdil jejich šéf Cyril Svoboda.

Komunisté zase chtějí zachovat složení sněmovny až do voleb a zelení by nejraději počkali, až se prozkoumá, jestli i tyto varianty nejsou napadnutelné. Jinak by pro další volební období prosazovali původní senátní verzi návrhu a teď by šli cestou tou, že vláda by měla spojit svoji důvěru s některým zákonem. Ten by se tři měsíce ve sněmovně neprojednal a tím by se dospělo k volbám. Tato cesta už teď existuje v ústavě.

Dnes také zasedá Senát. Horní komora parlamentu čeká na sněmovní výsledek novelizace ústavy a je připravena okamžitě jednat.

Strany brzdí výdaje na kampaň

Mezitím parlamentní strany jednají s poskytovateli reklamy o odložení výlepů. Plánují, že teď v kampani zvolní, aby mohla vygradovat těsně před hlasováním. Posunutí voleb nejméně o měsíc se stranám prodraží. Čekají tedy na novou dohodu sněmovny a Senátu o termínu voleb, aby si byli jisti, k jakému datu mají kampaň směřovat.

Milan Kopp, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme