Sněmovna se přiblížila ke schválení novely ústavy potřebné k rozpuštění dolní komory

Prezident republiky musí sněmovnu rozpustit, pokud se na svém rozpuštění shodnou tři pětiny poslanců - o této verzi změny ústavy budou hlasovat poslanci. Z variant, které byly ve hře, souhlasili s tímto návrhem, který připravil občanský demkrat Marek Benda. Potvrdit ho ale ještě musí v definitivním hlasování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Schůze Poslanecké sněmovny. Ilustrační foto.

Schůze Poslanecké sněmovny. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Se zpožděním začala dopoledne jednat Poslanecká sněmovna o změnách ústavy a volebního zákona, které mají otevřít cestu k předčasným volbám, potom co první pokus o totéž včera zamítl Ústavní soud. Situace se ale začala komplikovat. Poslanci se proto v jednacím sále sešli až hodinu po plánovaném začátku - v jedenáct dopoledne.

Jednotné stanovisko ale nepomohla najít ani schůzka lídrů parlamentních stran, ani následné jednání poslaneckých klubů. Strana zelených dokonce navrhla, aby tento bod zmizel z programu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslanci M. Benda, O. Liška , právníci J. Kalvoda a J. Kysela a sociolog J. Jan Herzman diskutují o novele ústavy

Předseda ústavně právního výboru, Marek Benda (ODS) vyjádřil přesvědčení, že výsledek bude kladný: "Myslím, že se rýsuje jasné většina, která podpoří můj úterní návrh: pokud se třípětinová většina poslanců požádá prezident republiky, ten sněmovnu rozpustí a do 60 se budou konat nové volby. Je to řešení trvalé, pro všechny případy. A jestli bude využito k rozpuštění této sněmovny, to se bude řešit v úterý."

Místopředseda Strany Zelených, Ondřej Liška ale vidí určitá nebezpečí, například povinnost prezidenta podle návrhu vyhlásit volby. Měla by to být možnost, nikoli povinnost, míní Liška. Rozpuštění sněmovny by podle něho měla také předcházet demise vlády, jako pojistka proti zneužívání této možnosti nabízené novelou.

Marek Bendy ale připomněl, že stávající úprava připouští rozpuštění sněmovny většinou, kterou novela zesiluje na třípětinovou. Změna pravomocí prezidenta, který by mohl, ale nemusel rozpustit sněmovnu, by systém posunulo od parlamentního k prezidentskému.

Právník Miloše Melčáka, Jan Kalvoda v Ozvěnách dne řekl, že rozumí spěchu rozhodujících politických sil při snaze změnit ústavu. S poslancem Melčákem ještě nestačil probrat dnešní vývoj, a proto nepotvrdil, že by se znovu obrátili na Ústavní soud, jak to včera v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu připustil bývalý poslanec Melčák. "Pokud jde o mne, nemohu ani naznačit nějakou tendenci, za každou cenu všechno napadat," řekl Kalvoda.

Milan Kopp, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme