Dozorčí radu ČSA čeká personální zemětřesení, předseda už rezignoval

Turbulence, v níž se potácejí České aerolinie, nabrala nové obrátky. Předseda jejich dozorčí rady Ivan Kočárník rezignoval na svůj post, protože nemůže funkci nadále vykonávat odpovědně. Po Kočárníkovi oznámila odchod z rady i primátorka Chomutova Ivana Řápková (ODS).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Praha - ČSA. Ilustrační foto

Letiště Praha - ČSA. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Odboráři i státní úředníci podle Ivana Kočárníka bojkotují snahu ozdravit firmu. "V zásadě jde o to, že firma potřebuje rychle restrukturalizovat. Dozorčí rada schválila restrukturalizační plán. A jsou nejrůznější tlaky na brzdění té restrukturalizace, ať už ze strany odborů - obcházejí jednotlivé vládní úředníky, ministry a tak dále. A všechno se zadrhává. Takže to je můj důvod rezignace," vysvětlil Ivan Kočárník, dosavadní předseda dozorčí rady ČSA.

"Byl bych rád, kdyby moje rozhodnutí uklidnilo poměry v ČSA. Restrukturalizační plán je hotov, management, který ho připravil, je kompetentní a je potřeba ho dotáhnout. Jakékoliv politické zasahování do tohoto procesu je chybné," dodal Kočárník v pořadu Radiofórum.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuální situaci v ČSA hovořila Veronika Sedláčková s dosavadním předsedou dozorčí rady ČSA Ivanem Kočárníkem a prezidentem odborářského sdružení dopravních pilotů Filipem Gasparem v Radiofóru.

Po Kočárníkovi oznámila rezignaci členka dozorčí rady ČSA a primátorka Chomutova Ivana Řápková z ODS. Svůj krok zdůvodnila útoky politiků z řad ČSSD a odborářů aerolinek na vedení společnosti.

"Paní Řápkové částečně rozumím - je před volbami a případný neúspěch v privatizaci ČSA, i když na ni nemá přímý vliv, by určitě odebral nějaké politické body nabyté celkovým bojem proti neplatičům," uvedl uvedl v pořadu Stalo se dnes analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.

Krok Ivana Kočárníka ale podle svých slov nechápe. "Pokud se mu něco nelíbilo, mohl to ze své pozice alespoň částečně korigovat. Mohl motivovat dozorčí radu k nějaké větší odvaze, ale takové plané gesto nic nezmění. Možná tušil, že je plánuje odvolat majoritní vlastník na pondělní valné hromadě. Ale to je jen spekulace," uvedl Procházka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odstoupení předsedy i členky dozorčí rady ČSA okomentoval v pořadu Stalo se dnes analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.

Podle analytika ale odstoupení Kočárníka a Řápkové nebude mít žádný vliv na privatizaci ČSA.

Mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob oznámil, že původně 12 člennou dozorčí radu čekají další razantní změny už v pondělí. Podle něj se rozhodne i o nových členech rady.

Představenstvo Českých aerolinií rezignace Ivana Kočárníka a její důvody překvapily. V písemném stanovisku uvádí, že to bude znamenat ohrožení vlastníkem schváleného restrukturalizačního plánu s negativními důsledky pro budoucnost aerolinek.

Dva týdny před ukončením privatizačního procesu by šlo navíc o velmi nestandardní postup. V případě, že se slova Kočárníka potvrdí, hodlají členové představenstva rezignovat na své funkce a vyzvat vlastníka, aby si našel nové vedení.

Restrukturalizační plán současného managementu ČSA spočívá například ve snížení počtu zaměstnanců až o 860, prodeji letadel a snížení mezd zaměstnanců.

Odborový předák Gaspar odchod Kočárníka vítá

Odborové organizace v Českých aeroliniích nedávno odmítly navrhovaný plán na snížení platů pilotů o 30 procent a ostatních zaměstnanců o 15 procent. Připraví vlastní návrh na řešení současné kritické situace v aerolinkách.

"Nechci být apriori skeptický k jakýmkoliv návrhům. Nicméně z materiálů z minulosti vím, že zejména pilotní odbory firmě spíš uškodily než prospěly," řekl Kočárník.

Předseda odborové organizace pilotů CZALPA Filip Gaspar odchod Kočárníka uvítal. "Beru to jako pozitivní zprávu v tom, že ze strany pana předsedy dozorčí rady byla přijata nějaká část zodpovědnosti za situaci, do které se firma dostala. Předpokládám, že valná hromada bude rozhodovat o osazení dozorčí rady, jak se vyjádřilo ministerstvo financí. A že dozorčí rada bude pro další jednání kompletní," řekl v Radiofóru Gaspar.

Potvrdil, že odbory o aktuální situaci ČSA informují ministerstvo financí a dopravy a také další ministerstva. "My se snažíme, aby přišel nový management, který rychle připraví restrukturalizační plán ve spolupráci se zaměstnanci. Ti se na tom plánu budou muset podílet, to jsme nikdy nepopírali," dodal.

Stát chce dokončit privatizaci ČSA. V tendru zůstal jediný zájemce, a to konsorcium Unimex - Travel Service, které má předložit cenovou nabídku do konce září.

Jaroslav Skalický, Katarína Brezovská, Barbora Mocová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme