Sever Izraele zasáhly rakety z Libanonu, Izrael odpověděl dělostřeleckou palbou

Tři rakety vystřelené z Libanonu dopadly do polí na severu Izraele, který odpověděl odpálením 15 dělostřeleckých granátů do sadů v jižním Libanonu. Žádná strana nehlásí zraněné ani materiální škody.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelsko-libanonská hranice

Izraelsko-libanonská hranice | Foto: zimmer.co.il

K útokům na Izrael se zatím nikdo nepřihlásil, v posledních třech letech je ale prováděly různé menší arabské skupiny.

I když Izraelce tentokrát před útoky nevarovaly sirény, podle zvuku jasně poznaly dopadající rakety kaťuše.

Před třemi lety totiž oblast zasáhla měsíc trvající válka. Izrael bombardoval libanonské území a sever židovského státu zasáhly stovky raket odpálených hnutím Hizballáh.

To hraje důležitou roli ve vnitropolitické krizi, která právě doutná v Libanonu. Designovanému prozápadnímu premiérovi Saadu Harírímu se kvůli odporu opozice nepodařilo na první pokus sestavit vládu.

Patrně bude mít další možnost. V kabinetu má každopádně v zájmu libanonské stability být také opozice, včetně protiizraelského Hizballáhu.

Izraelský premiér Netanjahu už předem varoval, že v takovém případě ponese bejrútská vláda odpovědnost za jakékoli útoky Hizballáhu.

Katarína Brezovská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme