Z Afghánistánu možná do tří let odejde německý bundeswehr

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier (SPD) má desetibodový plán pro stažení bundeswehru z Afghánistánu. Tvrdí to zpravodajský týdeník Der Spiegel, podle kterého by němečtí vojáci mohli opustit zemi do roku 2013. Podle místních expertů jde o nečekaný tah sociální demokracie dva týdny před parlamentními volbami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Wiesel

Wiesel | Foto: FAS

Ministr Steinmeier tento překvapivý ,trumf' zřejmě vytáhne při očekávané předvolební debatě se spolkovou kancléřkou Angelou Merkelovou (CDU/CSU).

Desetibodový plán ministra zahraničí počítá podle Spiegelu se zintenzivněním výcviku afghánských bezpečnostních složek a začleňováním umírněných přívrženců Talibanu do afghánské společnosti, týrané třiceti lety válek.

Steinmeier počítá s tím, že už v roce 2011 bude možné jako první zrušit základnu bundeswehru ve Fajzabádu, kde je nyní téměř 500 vojáků.

Plán kandidáta sociálních demokratů na post kancléře je velmi překvapivý a odporuje jeho předchozím prohlášením. Frank-Walter Steinmeier totiž vždy odmítal spojovat stažení zahraničních sil z Afghánistánu s konkrétním datem.

Na problémy si Steinmeier může zadělat i uvnitř vlastní strany, kde je hodně vlivných osobností pro dlouhodobou přítomnost bundeswehru pod Hindúkušem. Například ministryně pro rozvoj Heidemarie Wieczoreková-Zeulová řekla, že německé jednotky by neměly Afghánistán opustit před rokem 2015.

Jiří Hošek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme