M. Zámečník: Pokud politici nepřijmou úsporná opatření, budou později přinuceni MMF

Politici by nejpozději do dvou tří let měli přijmout úsporná opatření navrhovaná Národní ekonomickou radou vlády. Když to neudělají, může se stát, že k úsporám budou později přinuceni Mezinárodním měnovým fondem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sestava mikrofonů pro mluvené slovo

sestava mikrofonů pro mluvené slovo | Foto: Pavel Šaman

V pořadu Dvacet minut Radiožurnálu to řekl člen rady Miroslav Zámečník.

"Je dobré se podívat na Maďarsko, jak to vypadá, když vás k tomu donutí finanční trhy tím, že už od vás nechtějí kupovat vládní cenné papíry. Jestli to neuděláme dobrovolně - a nebudeme o tom strukturovaně přemýšlet, hovořit a některé věci už začít dělat, protože jsou hodně dlouho nazrálé - tak prostě k tomu budeme přinuceni."

"Buď uděláte fiskální konsolidaci tím, že přemýšlíte o každém půl procentu, nebo to uděláte o pět procent, protože vám řekne Mezinárodní měnový fond, že nedostanete peníze," upozornil Zámečník.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Zámečník o nutnosti přijmout úsporná opatření

Národní ekonomická rada vlády dnes zveřejnila doporučení, která mají pomoci v boji s hospodářskou recesí. Předložením závěrečné zprávy rada ukončila svou činnost.

Mezi opatření patří například zavedení pětiletých zákonem stanovených výdajových rámců pro jednotlivé resorty, sankce pro ministry a náměstky, kteří rámce nedodrží.

Dvacet minut Radiožurnálu
Rozhovor s hlavním aktérem významné události uplynulých hodin vysílá Radiožurnál od pondělí do pátku od 17.30 (před večerními Ozvěnami dne) a v repríze po Stalo se dnes ve 21.30 hodin. Helena Šulcová a Martin Veselovský si zvou osobnosti politiky, ale i vědy, kultury či sportu. Připomínky a náměty k pořadu posílejte na adresu 20minut@rozhlas.cz.
Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Martin Veselovský, Tereza Janouškovcová Bartůňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme