Francie jedná s Ruskem o partnerství v projektu Southstream

Francie by podle ruských médií už zanedlouho mohla vstoupit do projektu výstavby plynovodu Southstream. Informuje o tom ruský deník Kommersant, podle něhož o zapojení francouzské energetické společnosti Electricité de France v pondělí jednal s ruským premiérem Vladimirem Putinem jeho francouzský protějšek Francois Fillon.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

potrubí, plynovod

potrubí, plynovod | Foto: Archiv ČRo

Francouzská Edf by podle listu Kommersant mohla získat až desetiprocentní podíl ve společnosti South Stream, která nyní patří ruskému Gazpromu a italské energetické společnosti Eni.

Kdy obě strany podepíší finální dohodu zatím není jasné, jak ale deník uvádí s odvoláním na anonymní zdroje v ruské vládě a Gazpromu, mohlo by se tak stát během návštěvy šéfa ruského energetického gigantu Alexeje Milera ve Francii na konci září.

EdF se původně měla účastnit konkurenčního evropského projektu Nabucco, který má přivádět do unie surovinu ze střední Asie, a snížit tak energetickou závislost zemí sedmadvacítky na Rusku.

Southstream má do Evropy dovést pod Černým mořem plyn z Ruska, Kaspické oblasti a střední Asie. Hlavním cílem Ruska je vyhnout se Ukrajině, se kterou má Moskva opakované spory o ceny za plyn.

Lenka Kabrhelová, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme