Sněmovna se nerozpustí. Volby budou nejspíš až příští rok

Poslanci ČSSD nepodpoří návrh na rozpuštění Poslanecké sněmovny. Sociální demokraté jsou pro volby v řádném termínu v příštím roce. Hlasování se navíc zdrží komunisté a zelení. Poslanci tak nedají dohromady potřebnou třípětinovou většinu pro rozpuštění sněmovny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlasování

Hlasování | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

ČSSD podle svého předsedy Jiřího Paroubka zastavuje svou předvolební kampaň. Předseda ČSSD dodal, že sociální demokraté vyzývají ostatní strany k jednání o státním rozpočtu na příští rok a chtějí o něm jednat i s vládou premiéra Jana Fischera. Jedním z důvodů, proč se Lidový dům rozhodl pro volby v roce 2010, je i možná další ústavní stížnost na postup sněmovny.

Přehrát

00:00 / 00:00

O důvodech sociální demokracie nepodpořit návrh na rozpuštění poslanecké sněmovny mluvil Jiří Paroubek v pořadu Rádia Česko Svět o desáté.

"Stanoviska velké většiny ústavních, právních expertů i renomovaných právních kanceláří považují současný postup poslanecké sněmovny k předčasným volbám, tedy rozpuštění a následné vypsání voleb prezidentem republiky, za ústavně zcela konformní. Přesto nemohou zcela vyloučit možnost, že případné již nyní avizované stížnosti některého z poslanců, může být ústavním soudem vyhověno," prohlásil Paroubek.

Podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha se navíc sociální demokraté obávají toho, že by mohlo dojít k patové situaci a nemohl by být schválen státní rozpočet na rok 2010: "V situaci nemožnosti schválit státní rozpočet pro příští rok. To jsou problémy, které vnímáme jako zásadní a naši prioritou jsou svobodné volby."

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozhodnutí ČSSD nepodpořit rozpuštění Poslanecké sněmovny mluvil v Ozvěnách dne místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Sociální demokraté by nyní preferovali nikoliv červnový, ale květnový termín voleb, Rádiu Česko to potvrdil Paroubek. "Protože ty volby minule proběhly 2. a 3. června - to období je čtyřleté, takže velmi pravděpodobné je, že proběhnou na konci května příštího roku. To je úplně konformní s tím červnovým termínem."

Topolánek: Mimo sněmovnu budu lidem prospěšnější

Předseda ODS Mirek Topolánek oznámil, že jeho strana bude odpoledne hlasovat pro rozpuštění sněmovny, protože drží dohody. Současně potvrdil, že se pak hodlá vzdát poslaneckého mandátu. Mimo sněmovnu prý bude lidem prospěšnější.

Podle občanského demokrata Marka Bendy je rozhodnutí ČSSD snahou o destrukci země. "Absolutně nerozumím tomu, co to znamená. Myslím si, že to už je pokračování snahy vedení ČSSD a pana Paroubka destruovat zemi po jarním pádu zemi. Potom, co všechno toto vyvolali, tak nyní přijdou s tím, že nechtějí volby a že budou schvalovat rozpočet podporovat Fischerovu vládu, kde zásadně nesouhlasí s úsporným balíčkem ministra Janoty," řekl Benda.

KSČM a Strana zelených se hlasování zdrží

Předčasné volby v listopadu chce také KDU-ČSL. Předseda lidovců Cyril Svoboda kritizoval krok ČSSD jako cynický a sobecký. "Byl to Jiří Paroubek, který původně prosazoval předčasné volby v říjnu za každou cenu a zaštiťoval se přitom zájmy země," připomněl Svoboda. Teď podle něj Paroubek destabilizuje zemi, způsobuje hospodářské ztráty a prohlubuje ekonomickou krizi.

Podle Miroslava Kalouska z TOP 09 je to mimořádně neodpovědný krok.

Schůze Poslanecké sněmovny. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

"TOP 09 to chápe jako mimořádně neodpovědný krok, kterým sociální demokracie opakovaně upřednostňuje partikulární stranické zájmy nad zájmy občanů České republiky. TOP 09 se v poslanecké sněmovně obrátí na všechny poslance bez rozdílu jejich stranické příslušnosti, aby tito ústavní činitelé, vědomi si svého ústavního slibu, hlasovali pro rozpuštění sněmovny," prohlásil Kalousek.

Podle předsedy komunistů Vojtěcha Filipa má sociální demokracie právo takový názor vyjádřit. "My jsme minulý týden v pátek nehlasovali pro novelu ústavy z jednoho prostého důvodu, a to, že neprošly návrhy, které jsme předkládali. Zejména návrh zkrácení volebního období jako trvalého opatření pro případ ústavních krizí. Vyhovuje nám co nejbližší termín voleb, také jsme proto navrhovali, aby se volby konaly už v září nikoli až 9. - 10. října," řekl k situaci Filip. Komunisté se hlasování zdrží.

Hlasování se rovněž zdrží Strana zelených. Ta chce, aby Fischerova vláda spojila svoji důvěru s nějakým zákonem.

Veronika Malá, Tomáš Pavlíček, Věra Pfeifferová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme