Jihočeský kraj vyzval vládu, aby řešila situaci na Šumavě

Jihočeští zastupitelé dnes vyzvali vládu, aby situaci na Šumavě aktivně řešila v souladu se zájmem obcí a krajů. Při projednávání zprávy o situaci na Šumavě někteří zastupitelé navrhovali kvůli kůrovcové kalamitě tvrdší postup kraje či zmenšení hranice chráněného území.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horské smrčiny se na Šumavě

Horské smrčiny se na Šumavě | Foto: Ministerstvo životního prostředí

Kraj zhruba před měsícem zveřejnil expertní zprávu o kůrovcové kalamitě a hejtman dokonce pohrozil vyhlášením stavu nebezpečí, pokud nevznikne komise, který se řešením situace začne zabývat. Komise, do níž svém zástupce delegovaly Jihočeský a Plzeňský kraj a Správa Národního parku Šumava, už funguje.

Hejtman Jiří Zimola to považuje za první kladný výsledek a k dnešnímu jednání zastupitelů dodal: "Jsem především rád, že krajské zastupitelstvo vyjádřilo jednoznačný postoj k Šumavě a postavilo se za kroky, které byly v minulých týdnech prováděny. Vzalo nejen na vědomí informaci o dění na Šumavě, ale také vyzvalo ke komunikaci s vládou a ta aby přijala nějaká bezodkladná opatření, aby se zabránilo dalšímu šíření kůrovcové kalamity."

Současná kůrovcová kalamita je jedním z důsledků orkánu Kyrill z ledna 2007. Tehdy vichr poničil velké plochy lesů. Předseda zemědělského výboru krajského zastupitelstva Jiří Netík v této souvislosti uvedl, že kdyby se na Šumavě zasáhlo v dostatečné míře, nemuselo tam k tak masivnímu rozvoji kůrovce vůbec dojít.

Jiří Netík to srovnal se situací v chráněných lokalitách na Boleticku, kde hospodaří Vojenské lesy: "Oblast je nyní osázena, ani nepotřebovala po Kyrillu prodloužit v kalamitních místech čas na vysázení. V Boleticích je to jednoznačně pozitivní řešení kalamity. Startovací čára byla pro chráněné oblasti Šumavy stejná. Rozhodnutí, aby se v parku nic nečinilo, je samozřejmě záludné a škody obrovské."

Ivan Mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme