Fischerův kabinet znovu probere škrty v rozpočtu

Vláda premiéra Jana Fischera bude znovu diskutovat o úsporách ve státním rozpočtu, které v den zamítnutí předčasných voleb do Poslanecké sněmovny označila jako nutnou podmínku pro svou další budoucnost. Bude pokračovat v přípravě úsporného balíčku, navrženého ministrem financí Eduardem Janotou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Fischerovi ministři už odsouhlasili schodek státního rozpočtu na příští rok ve výši 230 miliard korun. Poslancům ale chtějí předložit balík úsporných opatření, který by mohl výdaje snížit až na 160 miliard.

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér Jan Fischer v Ranním interview Radiožurnálu o výši schodku státního rozpočtu na příští rok

Vláda ale ještě dopoledne přerušila debatu nad úsporným balíčkem ministra financí Eduarda Janoty, počká na páteční jednání stranických expertů a zástupců ministerstva financí. Definitivní rozhodnutí přijme kabinet v pondělí 21. září.

Premiér Jan Fischer zdůraznil v Ranním interview Radiožurnálu, že nechce po sobě nechat rozpočet se schodkem 230 miliard. Jak řekl, záleží ale na dohodě politických stran, jak velký bude deficit. A také, jaká vláda povede zemi možná až do termínu řádných voleb v květnu příštího roku.

Parlamentní strany se ke krácení rozpočtu zatím staví rozdílně. Premiér Fischer ale po nerozpuštění Poslanecké sněmovny a odsunu parlamentních voleb na příští rok podmínil další fungování svého přechodného kabinetu tím, že sněmovna tyto úspory schválí. Rozpočet musí z vlády do sněmovny doputovat do konce září.

Sociální demokraté vyzvali kvůli rozpočtu k rychlé diskusi a sestavení pracovní skupiny ze všech parlamentních stran, která by jednala s vládou. Předseda rozpočtového výboru sněmovny Bohuslav Sobotka (ČSSD) se kvůli tomu sešel s ministrem financí a požádal ho, aby s premiérem svolali schůzku politických stran.

Přehrát

00:00 / 00:00

Především o rozpočtu mluvili na Rádiu Česko předseda rozpočtového výboru sněmovny za ČSSD Bohuslav Sobotka a člen téhož výboru Michal Doktor z ODS

"Měla by se sejít pokud možno ještě do konce tohoto týdne. Je důležité, aby se jednalo ještě před tím, než vláda pošle do sněmovny návrh zákona o státním rozpočtu. Tak, aby se ten návrh zákona maximálně zprůchodnil," zdůraznil Sobotka.

"ČSSD nesouhlasí se zvyšováním daně z přidané hodnoty, se strukturou škrtů v sociální oblasti a požadujeme, aby v příštím roce byly valorizovány důchody. O všem ostatním jsme ochotni diskutovat a myslíme si, že můžeme najít určitý kompromis," dodal Bohuslav Sobotka.

Podle člena rozpočtového výboru za ODS Michala Doktora postavila jeho strana svou vlastní skupinu, ve které jsou i někteří členové NERVu, tedy Národní ekonomické rady vlády.

"První jednání se uskuteční už ve čtvrtek. Myslím, že sestavováním nějakých speciálních těles nebudeme obcházet debatu, kterou povedeme ve sněmovně," řekl Doktor. Balíček návrhů ministra Janoty podporuje Doktor jako celek.

"Lišíme se jen v detailech. V oblasti DPH například jednoznačně podporuji sbližováni sazeb, manévr, který nabídl ministr Janota jako krátkodobý, je zbytečným šokem pro ekonomiku. Já vítám takové změny, které budou dlouhodobou výhodou pro Českou republiku," uvedl Doktor.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dohoda politických stran o rozpočtu je prioritou také podle předsedy KDU-ČSL Cyrila Svobody. Potvrdil to v pořadu Svět o osmé na Rádiu Česko lidovecký předseda Cyril Svoboda.

"Je to dobrý základ pro debatu. Není to ale náš návrh, protože je potřeba se ještě dívat například na zdanění hazardu, alkoholu, cigaret. Jsou tady ještě samozřejmě výdaje například na ministerstvu obrany. Určitě se na výdajové stránce dá ještě škrtat. Musí se ale sednout a politicky dohodnout rozpočet. Není to jen otázka ekonomická, ale i politická," uvedl pro Rádio Česko předseda KDU-ČSL Svoboda.

Vláda projedná návrh na valorizaci důchodů

Vláda bude mít na stole i návrh ministra práce a sociálních věcí Petra Śimerky na valorizaci důchodů. Penzisté by si tak mohli polepšit až o dvě stě korun měsíčně. Ministr financí Eduard Janota ale zvýšení důchodů nepředpokládá.

"Není splněná zákonná podmínka. Jestliže inflace bude okolo půl procenta nebo mula celá šest - a podmínka je dvě procenta - tak proto se vláda rozhodla konstruovat takto státní rozpočet."

Proti některým krokům - například snížení výdajů v sociálním systému - vystupují odbory. Podle hlavního makroekonoma konfederace odborů Martina Fassmanna by vláda měla místo škrtů víc přehodnotit možnost vyšších příjmů rozpočtu.

"Vyškrtat ze sociálních systémů 16 miliard je na hraně funkcionality těchto systémů. Jsem zásadně proti tomu, aby se řeklo: Kde stát nejvíc vydává, jsou důchody, tak budeme škrtat v důchodech. To je to nejjednodušší, nejprimitivnější , to umí každý."

Igor Maňour, Václava Marešová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme