Karzaí vyhrál prezidentské volby v Afghánistánu, EU mluví o podvodech

Dosavadní prezident Hamíd Karzaí zvítězil v afghánských prezidentských volbách. Podle agentury Reuters získal 54,6 procenta hlasů. Jeho hlavní rival Abdulláh Abdulláh si připsal 27,8 procenta hlasů. Jde o předběžné konečné výsledky, které ještě musí potvrdit nezávislá komise.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

volby v Afghánistánu

volby v Afghánistánu | Zdroj: ČTK

Pozorovatelé Evropské unie ale upozornili na to, že až půldruhého milionu hlasů může být falešných. Tři čtvrtiny těchto podezřelých hlasů přitom dostal právě obhájce prezidenstkého postu Hamíd Karzáí.

Pokud by byly zrušeny všechny podezřelé hlasy, o kterých mluví pozorovatelé EU, spadl by Karzáí pod padesátiprocentní hranici a Afghánistán by musel projít dalším kolem voleb.

Karzáího spolupracovníci se proti prohlášení pozorovatelů ohradili. Podle nich je zaujaté a navíc v rozporu s afghánskou ústavou. Výhrady vůči průběhu hlasování totiž může podle tamní ústavy zveřejňovat pouze příslušná volební komise.

Igor Maňour, Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme