Čína pozatýkala Ujgury, podezřelé z přípravy pumových útoků

Čínská policie zatkla šest Ujgurů podezřelých z přípravy bombových útoků. Peking také zveřejnil, že u mužů zadržených v autonomní oblasti Sin-ťiang , bylo objeveno velké množství materiálu na výrobu náloží.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vojáci v ulicích Urumči

vojáci v ulicích Urumči | Zdroj: ČTK

Podle policie začala skupina mužů ve městě Aksu vyrábět bomby po červencových násilných střetech mezi muslimskými Ujgury a Chany, při kterých bylo zabito na 200 lidí a dalších 1700 utrpělo zranění.

Šestice je podezřelá z toho, že připravovala sebevražedné atentáty i bombové útoky, kdy měly být jednotlivé nálože připevněny k motorkám nebo odpáleny v automobilech. Ujgurská opozice v této souvislosti požaduje objektivní vyšetřování.

Autonomní oblast Sin-ťiang byla v červenci zasažena vlnou násilí, napětí vzrostlo i v uplynulých dnech, kdy se v její metropoli Urumči začaly šířit útoky injekčními stříkačkami. Soud už za ně poslal tři mladíky na 7 až 15 let za mříže.

Úřady se v tomto regionu na západě země snaží o zajištění maximální bezpečnosti i kvůli nadcházejícím oslavám 60.výročí vzniku Čínské lidové republiky. Až do 8.října zakázaly převoz výbušných látek, zbraní i radioaktivního materiálu.

Robert Mikoláš, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme