Důchody neporostou, stát na valorizaci nemá prostředky

Důchody by v příštím roce nemusely růst. Ministři nepodpořili snahu svého vládního kolegy - ministra práce a sociálních věcí - Petra Šimerky, který prosazoval valorizaci penzí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

důchodci, senioři

důchodci, senioři | Foto: Ministerstvo vnitra ČR

V průměru by si tak podle původního návrhu každý důchodce přilepšil asi o dvě stě korun.

Vláda se ale shodla, že inflace je velmi nízká a podle premiéra Jana Fischera stát na valorizaci důchodů peníze nemá.

"Nejsme připravení částku okolo sedmi miliard věnovat svírání nůžek mezi průměrnou mzdou a průměrným důchodem, byť jsme si samozřejmě tohoto faktu a vědomi. Za stávající makroekonomické situace a v období krize není čas, aby toto převážilo," řekl Fischer Radiožurnálu.

Reforma penzijního systému je nutná

Podle ekonomů je ale penzijní reforma do budoucna nutná. Ekonom Vladimír Bezděk, který vedl v letech 2004 a 2005 komisi, jež analyzovala jednotlivé reformní návrhy, před časem Rádiu Česko řekl, že aktuální důchodový systém je dlouhodobě neudržitelný a první příznaky se už začínají projevovat.

"Deficit se v systému musí dřív nebo později objevit, protože efekt stárnutí populace a odchod silných ročníků do důchodu bude natolik silný, že ani postupné zvyšování důchodového věku ho nedokáže zcela vykompenzovat."

Bezděk proto doporučuje především dál postupně zvyšovat věk pro odchod do důchodu. "To může propad zmírnit, ale ne úplně zachránit. Nutná je také diverzifikace celého systému," dodal Bezděk.

Václava Marešová, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme