V Česku podle odborníků chybí inkubátory pro novorozence

Pro vaše dítě není volný inkubátor. To podle lékařů mohou brzo slyšet matky v českých nemocnicích. Není prý dokonce vyloučené, že kvůli tomu nedonošené dítě zemře, i když se zatím žádný takový případ nestal.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

novorozenec v inkubátoru

novorozenec v inkubátoru | Foto: Babyweb.cz

Nemocnicím teď prý chybí asi stovka lůžek resuscitační intenzivní péče pro děti s nízkou porodní váhou.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Česku je podle odborníků málo inkubátorů

Situaci by podle primáře pražské porodnice U Apolináře a předsedy České neonatologické společnosti Richarda Plavky pomohla vyřešit částka 100 až 150 milionů korun.

"Náklady na jedno takové lůžko pro extrémně nebo velmi nezralého novorozence se pohybují mezi jedním až dvěma miliony. Máme lůžka, která jsou méně intenzivní, a lůžka plně intenzivní. Zhruba nám chybí polovina těch plně intenzivních a polovina méně intenzivních," vysvětlil Plavka.

Nemocnice si posílají rodičky mezi sebou

Třeba novorozeneckému úseku dětské kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové chybí celkem deset inkubátorů. Podle primáře Zdeňka Kokšteina si nemocnice v kritických situacích pomáhají, ale je to často o nervy.

"Pokud třeba v Ostravě mají plno, tak nám zavolají, vrtulník přiveze matku a ona porodí v Hradci dvojčata. Samozřejmě nám to ubírá kapacitu a je to takový kolotoč, který je strašně stresující," popsal Kokštein.

Také primářka neonatologie Fakultní nemocnice Ostrava Renáta Kolářová potvrdila nedostatek inkubátorů:

"Potřebovali bychom minimálně pět až sedm JIP lůžek pro děti. Vše se bude odvíjet podle toho, jaké možnosti bude mít naše nemocnice a jaké prostory k tomu budou vymezeny nebo dobudovány."

Ministerstvo tvrdí, že lůžek je dost

Podle ministerstva zdravotnictví je to ale minimální problém, protože takzvaný babyboom v Česku skončil. Mluvčí resortu Vlastimil Sršeň nicméně říká, že i tak je inkubátory třeba stále obměňovat.

"Ministerstvo prostřednictvím norských fondů získalo letos několik desítek špičkových inkubátorů, které budou rovnoměrně rozděleny po celé České republice. Ihned po novém roce by se mělo několik desítek dalších nových kusů dostat do českého zdravotnictví," uvedl Sršeň.

Nedonošených dětí v Česku přibývá, dnes je jich už víc než sedm procent. Rodí totiž stále starší ženy a víc párů využívá asistovanou reprodukci. Péče o novorozence u nás je považována za jednu z nejlepších v Evropě.

Martin Hromádka, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme