Návštěva papeže uzavře část dálnice D1

Návštěva papeže v Brně v neděli 27. září zásadně ovlivní dopravu ve městě. Řada silnic v blízkosti brněnského letiště, kde bude mše, se zcela uzavře, jiné naopak poslouží jako objízdné trasy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dálnice

dálnice | Foto: Jan Rosenauer

Asi nejvýrazněji pak motoristé pocítí uzavření několikakilometrového úseku dálnice D1. Aby dopady opatření byly co nejmenší, budou po celé objízdné trase dopravu řídit policisté.

"Celá objízdná trasa bude ošetřena policisty, kteří budou řídit provoz. To znamená, že se budeme snažit o co největší průjezdnost. Nemůžeme však garantovat rychlost vozidel, tak jak na dálnici D1 z pochopitelných důvodů. Ale budeme dělat všechno proto, aby objízdná trasa byla po celou dobu v pohybu," řekl Petr Švejda z jihomoravského krajského ředitelství.

Několikakilometrový úsek dálnice se v době návštěvy papeže změní v parkoviště pro autobusy. Čekají se jich totiž až dva tisíce.

"Autobusy musí parkovat na zpevněných plochách. Samozřejmě zpevněné plochy ve městě Brně máme, ale jsou ve vzdálenosti několika kilometrů nebo desítek kilometrů. A jestliže dva tisíce autobusů zaparkujete v jiných částech města, než je docházková vzdálenost, musíte pak zase řešit obrátky dalších autobusů, MHD. Proto byla volena dálnice, kdy cestující dojdou na místo pěšky," vysvětlil velitel opatření v jihomoravské metropoli Karel Pospíšil.

Papež Benedikt XVI. přijede v sobotu 26. září a v Česku stráví tři dny. V neděli bude sloužit mši na letišti v Brně-Tuřanech pro desetitisíce poutníků, v den svátku svatého Václava zavítá na Svatováclavskou pouť do Staré Boleslavi.

Zuzana Kopuletá, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme