USA chtějí zastavit výstavbu židovských osad za Jordánem

Americký velvyslanec George Mitchell jedná na Blízkém východě o židovských osadách na západním břehu Jordánu. Naléhá na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, aby další výstavbu zmrazil. Tato podmínka je podle USA klíčovou pro obnovení mírových rozhovorů na Blízkém východě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Osadnická enkláva v Jeruzalémě

Osadnická enkláva v Jeruzalémě | Foto: Břetislav Tureček

Netanjahu sice zákaz výstavby osad nikdy oficiálně nevydal, nicméně dlouho se na západním břehu Jordánu nestavělo. Pak ale izraelský ministr obrany Ehud Barak schválil výstavbu 366 nových bytů v židovských osadách na palestinském západním břehu Jordánu.

Politoložka a odbornice na Izrael Irena Kalhousová vypočítala ve vysílání Rádia Česko, že americký emisar navštíví Izrael, palestinská území, Jordánsko a Egypt. Za cíl má připravit rozhovory izraelského premiéra a palestinského prezidenta v New Yorku při jednání Organizace spojených národů.

Zhodnotila také šance, že by se mohly v dohledné době rozběhnout palestinsko - izraelské mírové rozhovory. Vzhledem k nepříznivé situaci v okolních arabských zemích, ke slabému postavení Západem podporovaného palestinského prezidenta Abbáse tyto šance považuje za velmi slabé.

Politoložka Irena Kalhousová ještě připomněla, že Izrael velice zajímá aktuální změna americké protijaderné politiky, tedy odstoupení od výstavby radaru a raketového sila ve střední Evropě a zdůraznění nebezpečí raket krátkého a středního doletu.

Izrael totiž není primárně ohrožený íránskými raketami dlouhé doletu (ty ho přeletí), ale právě raketami krátkého a středního doletu.

Lenka Buriánková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme