Severní Korea chce jednat o jaderných zbraních, slíbila to Číně

Severní Korea nabídla jednání o svém nukleárním programu. Po setkání s čínským vyslancem to prohlásil severokorejský vůdce Kim Čong-il.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mozaika s portrétem Kim Ir-sena, Pchjongjang

Mozaika s portrétem Kim Ir-sena, Pchjongjang | Foto: Velvyslanectví ČR v Pchjongjangu

Severní Korea bude usilovat o denuklearizaci Korejského poloostrova a je ochotna řešit související problémy v rámci bilaterálních i mnohostranných rozhovorů, prohlásil Kim Čong-il, který se v Pchjongjangu sešel s vyslancem čínského prezidenta Taj Ping-kuem.

Zda jde o definitivní návrat KLDR k jednání v rámci šestistranných rozhovorů o severokorejském jaderném programu, které uvízly na mrtvém bodě, ale podle pozorovatelů ukáže až schůzka s čínským premiérem Wen Ťia-paem, který má Pchjongjang navštívit začátkem října.

Kim Čong-il letos v dubnu odmítl v jednání pokračovat poté, co Rada bezpečnosti OSN odsoudila test severokorejské rakety označované za střelu dlouhého doletu.

Jen měsíc na to navíc Pchjongjang provedl svou druhou atomovou zkoušku a Rada bezpečnosti OSN na něho uvalila další sankce.

Během posledních týdnů se zdá, že Pchjongjang se snaží napětí zmírnit: propustil na svobodu dvě vezněné americké novinářky, se Soulem se dohodl o návštěvách rodin rozdělených korejskou válkou, umožnil obnovu dopravy přes severokorejskou jižní hranici. V současnosti prý Severokorejci dali Radě bezpečnosti OSN na vědomí, že jsou připraveni jak na dialog, tak na další sankce.

Robert Mikoláš, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme