Kyslík hraje roli v metastázích nádorů

Reaktivní formy kyslíku jsou zřejmě nezbytné pro tvorbu invadopodií - tedy struktur, které nádorovým buňkám umožňují tvorbu metastáz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peroxid vodíku (H2O2)

Peroxid vodíku (H2O2) | Foto: Licence Public Domain, volné dílo, Ben Mills

Invadopodia jsou výběžky buněk, které rozrušují mezibuněčnou hmotu označovanou jako extracelulární matrix. Ta za normálních okolností udržuje buňky na svém místě , ale díky invadopodiím ji nádorové buňky mohou opouštět, cestovat po těle a zakládat metastáze. Vědci z amerického Burnham Institute for Medical Research teď zjistili, že pro tvorbu invadopodií je nezbytný protein Tks5.

Struktura Tks5 je podobná jinému proteinu, který je součástí takzvaného Nox systému (NADPH oxidase system). Ten v buňkách produkuje reaktivní formy kyslíku, které buňky využívají jako prostředek k signalizaci nebo k ničení bakterií. Vědci zjistili, že pokud do kultury nádorových buněk přidají antioxidanty nebo zablokují tvorbu reaktivních forem kyslíku, tvorba invadopodií se naruší. Objev by tak podle autorů studie, kterou zveřejnil časopis Science Signaling, mohl vést k novým typům protinádorové terapie.

Martina Otčenášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme