Blízkovýchodní mise amerického emisara skončila krachem

Emisar Spojených států amerických pro Blízký východ George Mitchell se po týdnu kyvadlové diplomacie po oblasti vrátil do USA s prázdnýma rukama. Při jednáních s Izraelci a Palestinci se mu nepodařilo zajistit, aby se příští týden mohl v New Yorku uskutečnit třístranný summit za účasti Američanů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

židovské osadníky hlídá armáda

židovské osadníky hlídá armáda | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Právě tímto summitem chtěl prezident Spojených států Barack Obama zahájit klíčový bod své blízkovýchodní politiky: Mírové rozhovory mezi Izraelem a Palestinci.

Překážkou zůstávají židovské osady na okupovaných palestinských územích. Emisar Mitchell navrhoval roční zmrazení jejich výstavby. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zase nabízel přerušení pouze na devět měsíců, a to ještě s výjimkou 3000 bytů, na které stačil dát už předem stavební povolení.

Palestinský prezident Mahmúd Abbás navíc trvá na tom, že k jednacímu stolu s Izraelci nezasedne, dokud zmrazení nebude úplné. Obě strany se teď obviňují z neústupnosti a maření vyhlídek na mírové soužití.

Například britský deník The Times ale napsal, že krach Mitchellovy mise je především tvrdý úder Baracku Obamovi. Pro toho je Blízký východ základem jeho zahraniční politiky.

Břetislav Tureček, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme