Vrcholí přípravy na oslavy 60.výročí vzniku Čínské lidové republiky

Desetitisíce vojáků a studentů v čínském hlavním městě nacvičují na oslavy 60. výročí nástupu komunistů k moci. Zejména v noci Pekingem projíždějí tanky a další vojenská technika.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brána nebeského klidu s portrétem Mao Ce-tunga

Brána nebeského klidu s portrétem Mao Ce-tunga | Foto: Roman Růžička

Armáda nacvičuje průjezd nejmodernější vojenské techniky a mnohé ulice, zejména v centru metropole jsou kvůli tomu uzavřeny.

Například poslední pracovní den tohoto týdne už státní zaměstnanci, úředníci a další končili kolem poledne, aby se vůbec dostali domů.

Díky vrcholícím přípravám je ale v Pekingu rušno i v noci a ulice, kterými projíždějí tanky a další obrněná vozidla, aspoň v místech, kde to je možné, lemují davy zvědavců i v časných ranních hodinách.

Samotní vojáci pak nacvičují pochod do těch nejmenších detailů, všichni navíc mají na sobě zbrusu nové uniformy, které si čínská armáda objednala už před dvěma lety a určitě je lze považovat za návrhářsky velmi pohledné. Některé studentky je označily za sexy. Na jejich vzhledu i tvaru se totiž podíleli známí návrháři.

Na oslavy nacvičují i studenti, jak ale někteří prozradili zpravodaji Českého rozhlasu, jsou k tomu přinuceni.

Co bude k vidění

Určitě hlavní pozornost bude upřena na balistické střely a rakety třetí generace, na mezikontinentální jadernou raketu Dong Feng 41 s doletem až 14 tisíc kilometrů, která tedy může zasáhnout i Washington, určena je však i k případné obraně vůči Rusku a Indii, je totiž schopná zlikvidovat jejich jaderná sila.

Podobně ničivý účinek mají mít i rakety ve výzbroji námořnictva, které svou sílu předvedlo už před půl rokem nedaleko základny v Čching-tau.

Zejména střely Ju Lang 2 s doletem 8 tisíc kilometrů odpalované z jaderných ponorek, které mohou nést i více nukleárních hlavic. Pozadu nezůstanou ani vzdušné síly reprezentované především nadzvukovými stíhačkami domácí výroby Čcheng-tu J-10.

Filmová nabídka

Největší pozornost je v těchto dnech věnována uvedení velkofilmu The Founding of A Republic, ve kterém hraje na 200 největších hvězd čínské a hongkongské kinematografie, nechybí ani hrdinové akčních snímků Jackie Chen a Jet Li, snímek je právě o nástupu komunistů pod vedením Mao Tse-tunga k moci.

V příštích dnech bude na Tchajwanu uveden také ostře sledovaný film, který však Čína označuje za provokaci a podporu teroristů. Jde o dokument o Ujgurech, 10 podmínek lásky, který chce v rámci filmového festivalu uvést 2.největší město Kaohsiung, proti čemuž Čína považující Tchajwan za svou odštěpeneckou provincii ostře protestuje. Jen připomínám, že součástí vojenské přehlídky bude i prezentace raket vyvíjených právě k případnému útoku na Tchajwan.

Robert Mikoláš, Kateřina Křenová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme