Fischerova vláda chce snížit schodek státního rozpočtu

Vláda premiéra Jana Fischera bude v pondělí schvalovat svůj návrh rozpočtu na rok 2010, počítá se v něm s nápady z úsporného balíčku ministra financí Eduarda Janoty. "Vadí mi, že dělám škrty narychlo," říká k tomu ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Jan Fischer přichází na jednání vlády ČR

Premiér Jan Fischer přichází na jednání vlády ČR | Foto: Tomáš Adamec

Cílem legislativních změn je snížit schodek státního rozpočtu z 230 na 157 miliard korun. "Bude se muset například snížit rodičovský příspěvek nebo porodné," upřesnil v Ranním interview Šimerka. Vadí mu například to, že navrhuje škrty již jednou seškrtaného rozpočtu svého resortu.

Už dřív Eduard Janota popsal pokus o snížení schodku příštího rozpočtu takto: "Hodlám řešit problémy na obou stranách bilance, že o kolik zvednu na jedné straně daně, o tolik bych chtěl snížit výdaje. Aby to bylo v poměru alespoň padesát na padesát. Základní myšlenka byla zvýšit spodní a horní sazbu daně z přidané hodnoty, zvýšit spotřební daně, zvýšit daň z nemovitosti."

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka mluvil o rozpočtu v Ranním interview Radiožurnálu.

Schodek státního rozpočtu 157 miliard korun je na úrovni 5,2 procenta HDP. Pro vstup do eurozóny ale nesmí stát překročit tříprocentní hranici.

Politické strany vesměs obecně vyjadřují podporu snaze ministra Janoty srazit co nejvíc deficit státního rozpočtu na příští rok, k jednotlivým konkrétním návrhům se už ale vyjadřují mnohem kritičtěji, ba až odmítavě.

Dopady úspor musí postihnout všechny, i ústavní činitele

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr financí Eduard Janota v pátečním Ranním interview Radiožurnálu o návrhu státního rozpočtu na rok 2010

Ministr financí také navrhne na pondělním zasedání vlády snížení platů ústavních činitelů až o dvacet procent. Návrh pravděpodobně nebude součástí balíčku úsporných opatření. Chce také zdanit jejich dosud nedaněné peněžní náhrady - cestovné nebo provoz poslanecké kanceláře.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob o návrhu na snížení platů ústavních činitelů

Mluvčí resortu Ondřej Jakob Radiožurnálu řekl, že by tak mohl stát ušetřit až miliardu korun: "Chceme - a to už by bylo součástí balíčku - aby bylo zrušené osvobození náhrad ústavních činitelů, aby náhrady byly zahrnuty do vyměřovacího základu. Dopady úspor musejí dopadnout na všechny, logicky i na ústavní činitele."

Janotův balíček úsporných opatření bude probírat i tripartita

Hlavní aktér, ministr financí Janota by se měl sejít a jednat i s Českomoravskou konfederací odborových svazů a s předsednictvem Rady hospodářské a sociální dohody.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dnešním jednání vlády a tripartity mluvil na Rádiu Česko ministr financí Eduard Janota a analytik ČSOB Petr Dufek.

S čím jdou na jednání odbory, Radiožurnálu řekl jejich místopředseda Jaroslav Zavadil: "Budeme se ptát na některé věci, které tam nebyly zakomponovány tak, jak jsme se dohodli se zaměstnavateli na jednání tripartity. Například ty, které se týkají zdravotnictví."

"O řadě věcí se tedy budeme dohadovat, ale až uvidíme, co všechno pan ministr Janota dal do úsporného balíčku, který by znamenal deficit státního rozpočtu ve výši 157 miliard korun," předpovídá odborář Zavadil.

Jan Pokorný, Kateřina Křenová, Tomáš Medek, Klára Bílá, Alice Kottová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme