Odbory nechtějí podpořit Janotův protikrizový balíček

Odbory odmítají podpořit protikrizový balíček ministra financí Edaurda Janoty. Zaměstnavatelé se naopak pro jeho přijetí přimlouvají. Odbory ale očekávají, že se ve sněmovně dospěje ke kompromisu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání vlády ČR

Jednání vlády ČR | Foto: Tomáš Adamec

Předsedovi Českomoravské komory odborových svazů Milanu Štěchovi vadí návrh na krácení platů zaměstnanců ve státní sféře o čtyři procenta. Nelíbí se mu ani plánované snížení sociálních podpor, porodného a snížení dávek rodinám s dětmi.

Štěch očekává, že v poslanecké sněmovně se při projednávání dospěje k rozumné variantě.

"Ministr Janota vyslyšel návrhu zaměstnavatelů a náš návrh. My jsme minulý týden ve čtvrtek navrhli, aby se na příjmové straně použily prostředky, které měly být sníženy v odvodu sociálního pojištění a některé další položky," řekl Štěch.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch po jednání tripartity.

Návrh rozpočtu na příjmové straně se podle něj ale výrazně vylepšil. "Samozřejmě na výdajové straně nás mrzí a je pro nás zatím nepřijatelný," dodal Štěch s tím, že například škrtání platů v předloženém rozsahu se ale bude ještě projednávat.

Na druhou stranu jsou odbory spokojené s přístupem vlády k nim i zaměstnavatelům a Janotův Balíček považují za vyvážený. Peníze podle Štěcha by mohla Česká republika získat kvalitnějším využitím peněz z evropských fondů a také lepším dozorem nad šedou ekonomikou.

Zástupce zaměstnavatelů Jaroslav Hanák zase vyzval politiky, aby více podporovali české firmy ve vývozu. Protikrizový balíček by ale podle něj měl být schválený.

O úpravách rozpočtu na příští rok právě jedná vláda. Chce se držet svého programového prohlášení - a udržet rozpočtový schodek pod sto sedmdesáti miliardami korun.

Ministerstvo financí také navrhne snížení platů ústavních činitelů až o 20 procent. Ministr financí Eduard Janota Českému rozhlasu řekl, že zvažuje variantu speciálního balíčku - který by se týkal právě nižších platů ústavních činitelů. U hlavního úsporného balíku prý jde podle Janoty už jen o kosmetické změny.

Květa Moravcová, Rádio Česko, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme