Komunisté: Vláda ať klidně padne, její návrhy nepodpoříme

Vládu Jana Fischera čeká koncem týdne velký test. Poslanci mají jednat o balíčku úsporných opatření, který by měl snížit schodek státního rozpočtu na příští rok na hranici 155,3 miliardy korun. Souhlasí s ním zaměstnavatelé i odbory, ale ne levicové strany. Pokud by vláda s tímto nebo podobným materiálem v Poslanecké sněmovně spojila hlasování o důvěře, čeští komunisté by ji nechali padnout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Dolejš

Jiří Dolejš | Foto: Marián Vojtek

"Aby člověk hlasoval pro nějakou vládu, musí pro to mít nějaký důvod. Tím důvodem většinou bývá programové prohlášení. Pokud by současná vláda spojila svou důvěru s návrhem nějakého zákona, v tomto případě balíčku opatření, tak bychom si museli obhájit tento návrh zákona před voliči. Muselo by to být tak zásadní, že by bylo jasné, že jinak jsme postupovat nemohli. V tomto případě zatím takovou šanci nevidím," řekl ve vysílání Rádia Česko místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Pozastavil se také nad způsobem, jakým chce premiér Jan Fischer a jeho vládní tým dosáhnout sněmovní podpory pro své návrhy:

"Mně to připadá jako politické vydírání. Nejdřív se jedná a až potom se mohou říkat zásadní soudy. Pokud jednání ještě než se pořádně rozproudí, vyústí do ultimát, to není žádné jednání. Já balíček považuji za jednostranně zpracovaný, varianta řešení je pestřejší."

"Pokud vláda není ochotná se s opozicí bavit, tak ať nehovoří o tom, že nemusí být, a že to otřese zemí, protože ona se rozhodne. Je to její politický krok a ona by vyvolala nestabilitu, kdyby se přestala věnovat tomu, k čemu byla zmocněna tím, když byla uvedena do svých židlí," konstatoval v diskusním pořadu Studio Česko ekonomický expert KSČM a místopředseda sněmovního rozpočtového výboru.

Když bude shoda, doplňme vládě mandát

Podle komunistů není vláda Jana Fischera loutkou v rukou poslanců, ale je z ústavy odpovědná Poslanecké sněmovně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ondřeje Černého je místopředseda sněmovního rozpočtového výboru a KSČM Jiří Dolejš. Za jakých podmínek jsou komunisté ochotní podpořit balíček ministra financí Janoty? Jsou pro snížení platů poslanců a příspěvků na činnost politických stran?

"I úřednická vláda tento druh politické odpovědnosti má. Souhlasím s tím, že je potřeba doplnit její mandát, jak vznikal na jaře letošního roku tím, že bude zřejmě pokračovat do jara roku dalšího. Ovšem jakým způsobem má být tento mandát doplněn, je věcí politické diskuse, hledání politické shody, a pro tu politickou shodu se udělalo málo."

"Jednání o kompromisu byla jednostranná, záhy přerušena ultimativními požadavky. Pokud vláda bude chtít mluvit o své důvěře kvůli balíčku svých opatření, tak to je předčasné," reagoval na představu obnovení mandátu kabinetu Jana Fischera Jiří Dolejš, podle něhož by případný pád vlády pro Českou republiku žádné riziko neznamenal:

"Nedělo by se žádné drama. Vláda v demisi může vládnout do té doby, než ji vystřídá jiná vláda nebo do předčasných voleb."

Minulost nesmíme zapírat

Komunistům, kteří preferovali předčasné volby do Poslanecké sněmovny, by mohlo konání voleb v řádném termínu vyhovovat, protože se neuskuteční v roce dvacátého výročí událostí z roku 1989. Zároveň počítají s tím, že téma vyrovnání se s komunistickou minulostí se objeví v kampani některých stran kdykoli, kdy se volby budou konat. Není to ale podle Jiřího Dolejše problém.

"Toto téma se objevuje po celý rok. Pro určitou skupinu lidí to téma je. Nemyslím si, že ta skupina je početná. Občan se bude rozhodovat podle toho, zda mu ta či ona strana pomůže," myslí si Jiří Dolejš, který v rámci KSČM patří k tzv. liberálnímu křídlu.

Kvůli svému postoji vůči minulosti komunistické strany v tehdejším Československu byl nedávno dokonce pokárán na jednání výkonného výboru KSČM. Dolejš ale na otázky o minulosti KSČM hodlá dál odpovídat.

"Mohu uznat, že debaty o minulosti těsně před volbami nejsou hlavním směrem práce. Tím je volební program, komunikace s voliči o tom, co je trápí. Nemyslím si ale, že téma naší minulosti by mělo být tabu. Připomínat a dokonce rozvíjet distanci, kterou jsme v roce 1989 učinili, považuji nejen občansky, ale i stranicky za cela legitimní."

"V tomto smyslu čas ukáže, jestli vybočuji nebo jestli je to jenom přirozený rozptyl postojů různých osobností a různých přístupů. Nemyslím, že bych byl nějaký extrém, ale fakt je, že akcent na distanci k minulosti je u mě asi větší než u jiných představitelů KSČM," uzavřel diskusní pořad Studio Česko Jiří Dolejš.

Ondřej Černý, Lukáš Vincourek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme