OSN vyzývá k akci v boji proti změnám klimatu

V boji proti globálnímu oteplování musíme jednat, prohlásil generální tajemník OSN Pan Ki-mun při zahájení summitu o změnách klimatu. Stovka vrcholných státníků se sešla v New Yorku den před zahájením Valného shromáždění OSN.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

budova OSN v New Yorku

budova OSN v New Yorku | Foto: Miroslav Konvalina

Jednání má připravit půdu pro zvláštní summit OSN o klimatu, který se sejde koncem roku v Kodani. Tam by se státy měly domluvit na přísnějších limitech pro snižování emisí skleníkových plynů a podepsat smlouvu, která by nahradila takzvaný Kjótský protokol, jehož platnost končí v roce 2012.

Přehrát

00:00 / 00:00

O newyorském summitu o změnách klimatu mluvil v odpoledním Radiožurnálu Vít Pohanka

Státníci se bojí, aby představitelé 190 zemí světa neodešli z Kodaně s prázdnou. To by podle Pan Ki-muna bylo neomluvitelné, ekonomicky krátkozraké a politicky nemoudré.

Před zablokováním rozhovorů v Kodani varoval také předseda Evropské komise José Manuel Barroso a v podobném duchu mluvili i další řečníci. Americký prezident Barack Obama zase vyzval k rychlým činům, čas podle něj rychle plyne a my musíme se něco dělat.

"Odpověď naší generace na tento problém bude soudit historie. Pokud se nám nepodaří jednat odvážně, rychle a společně, riskujeme, že přivedeme příští generace k neodvratné katastrofě," řekl americký prezident.

Čína má představit nový plán na snižování emisí

Právě Spojené státy jsou společně s Čínou největšími světovými producenty skleníkových plynů a zatím se bránily přijmout závazky o tom, jak budou emise snižovat. Od čínského prezidenta Chu Ťin-tchaa se čeká nový plán snižování emisí.

Podle Šéfa sekretariátu OSN pro změny klimatu Yvo de Boera se Čína chystá předběhnout USA pokud jde o šetření energií, využívání obnovitelných zdrojů a omezování škodlivých emisí a převzít tak roli světové jedničky v boji proti klimatickým změnám.

Jednání se účastní i český prezident Václav Klaus, který snahy o globální dohodu na opatřeních proti oteplování zpochybňuje. Není ale mezi hlavními řečníky a bude vystupovat jen v rámci jednoho z kulatých stolů.

Igor Maňour, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme